Over Volksverhalen uit het Pajottenland

23 mrt
Lennik - Ontmoetingscentrum WCD Den Bleek

Volksverhalen uit het Pajottenland

Herman Cornelis vertelt verhalen die onze voorouders hebben beleefd of hebben horen vertellen en die zij op hun beurt hebben doorgegeven.

donderdag 23 maart 2023 om 19:30 uur

Vlaams-Brabant en het Pajottenland zijn de “heimat” van menig volksverhaal. De titel “Volksverhalen uit het Pajottenland” zou betekenen dat ze hier verteld worden. Het is niet uitgesloten dat ze ook elders en vaak in een andere variante werden verteld. “Volksverhalen van het Pajottenland” zou een brug te ver zijn omdat vele van deze verhalen ook vaak van elders afkomstig zijn en hier dan een nieuw leven zijn gaan leiden. De naam “Volksverhalen” is een goede keuze omdat deze vertelstof van mond tot mond werd doorverteld en absoluut geen literaire of artistieke bedoelingen had. Het betreft dus verhalen die onze voorouders hebben beleefd of hebben horen vertellen en die zij op hun beurt hebben doorgegeven. Het is met andere woorden volkskunde en immaterieel erfgoed.

Dat is ook de reden waarom er weinig of geen beeldmateriaal voorhanden is. We zullen dus beroep moeten doen op jullie eigen verbeelding, net zoals dat vroeger ook gebeurde wanneer deze verhalen verteld werden rond het knetterende haardvuur of rond de Leuvense stoof.

Deze vertelavond vol mysterie met spoken, tovenaars, duivels en geesten, maar ook met grappige verhalen en anekdotes, gaat door op donderdag 23 maart 2023 om 19u30 in Ontmoetingscentrum WCD “Den Bleek”, Stationsstraat 35 in 1750 Lennik.

Gratis inkom.

Prijzen

Om organisatorische redenen graag inschrijven op davidsfondsskl@gmail.com of bij Carina Rooselaers op 0496 99 61 45.

Labels: Geschiedenis & ErfgoedMens & MaatschappijLezingActiviteitCultuurGeschiedenis