Over Blootvoets door Duitstalig België

27 okt
Wevelgem - CC Guldenberg - Cafetaria

Blootvoets door Duitstalig België

Causerie door Tim Peinen over een stukje België dat maar weinig gekend is.

donderdag 27 oktober 2022 om 20:00 uur

Over Duitstalig België horen we zelden een woord. Vlamingen en Duitstalige Belgen kennen elkaar niet. Toch is het verhaal van die regio onvermoed fascinerend. 100 jaar geleden waren ze nog Duitsers maar nu voelen ze zich overtuigd Belg.
Met hun Deutschsprachige Gemeinschaft vormen ze de kleinste entiteit in de EU die over wetgevende macht beschikt. Die pakweg 80 000 Duitstalige Belgen delen hun moedertaal met de taalkundige meerderheid in de EU. Toch worden ze in België nauwelijks gehoord.
 
Tim Peinen trok een jaar lang ‘blootvoets’ op pad naar de andere kant van België (Jenseits von Belgien) en vertelt honderduit over verrassende feiten uit de geschiedenis van dit landsgedeelte.
Ontdek hoe er zich daar al een geglobaliseerde economie vormde toen onze havens nog in de steigers stonden, hoe telefoondraden op het nippertje verhinderden dat de streek de eerste Esperantostaat in de wereld zou worden, leer hoe een omvallende ladder tot een bloedbad leidde en maak kennis met gebeurtenissen en figuren waaraan België en Duitsland liever niet herinnerd worden.

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief Gratis
Niet leden € 5,00

Info:

Luc Corne Begoniastraat 5 — 056 32 36 21

corneherman.luc@telenet.be

Labels: Mens & MaatschappijDiversiteitLezing1 sessieRolstoeltoegankelijkActiviteit