Over Daguitstap Mechelen

22 mrt

Daguitstap Mechelen

Onze “huisleverancier” van boeiende en gezellige daguitstappen,
dr. Jan Vaes, zal ons nog een keer op sleeptouw nemen. Deze keer gaan we op verkenning door de stad Mechelen.

woensdag 22 maart 2023 van 09:00 uur tot 18:00 uur

Daguitstap naar Mechelen

onder begeleiding van dr. Jan Vaes.

Op woensdasg 22 maart 2023.

 Onze “huisleverancier” van boeiende en gezellige daguitstappen,
dr. Jan Vaes, zal ons nog een keer op sleeptouw nemen.  Deze keer gaan we op verkenning door de stad Mechelen.

Hij heeft voor ons een programma voorbereid om vingers en duimen van af te likken!  Hij neemt ons mee langs het IJzerleen, de mooie winkelstraat met de ijzeren “leen” (leuning) die vroeger langs de vliet stond.
We krijgen alles te horen over het Schepenhuis en het paleis van Margareta van Oostenrijk. Zij was landvoogdes van de Nederlanden en vestigde zich in 1507 in Mechelen. Ze nam de opvoeding van (keizer) Karel en zijn zussen op zich.
Wat bij een bezoek aan Mechelen niet mag ontbreken is de Sint-Romboutskathedraal. De buitenkant is gerestaureerd, maar de binnenkant is een ander verhaal… , daar hebben ze de eerstkomende 5 à 6 minuten nog veel werk. Jan vertelt er ons alles over.
Niet ver daarvandaan ligt de Sint Janskerk met een enorme rijkdom aan kunstschatten. In het altaar schittert de fameuze barokke triptiek van Pieter Paul Rubens. Het middenpaneel is 'De aanbidding der wijzen'. De zijpanelen van dit schilderij zijn aan beide zijden beschilderd.  Dat maakt van dit drieluik eigenlijk een vijfluik. Achter de zijpanelen zit een mechanisme om de buitenste schilderijen om te draaien, zodat alle taferelen zichtbaar zijn.
Onderweg door de stad maken we een ommetje door de Stoofstraat.
Op de grote markt bezoeken we het Paleis van de Grote Raad.  De bouw ervan is begonnen in 1526 en afgewerkt in… 1911!  Het is nu, samen met de lakenhal, een deel van het stadhuis. De Grote Raad was in de 16e eeuw het hoogste rechtsorgaan van de Nederlanden maar is nooit in dit Paleis samengekomen.

Om de dag te eindigen gaan we, in goede Davidsfondstraditie, nog iets drinken en daarna keren we op ons eigen tempo terug naar Hasselt (of elders).

IMG_0930

Inschrijven

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Inschrijving:
Vóór 10 maart per e-mail op df.hasselt@gmail.com  De inschrijving is definitief na storting van het gepaste bedrag op de rekening van Davidsfonds Hasselt BE78 7845 4248 8286 met de mededeling: Mechelen + naam + aantal personen.
Deelnameprijs:
€28 p.p..     Voor leden van Davidfonds en Cultuursmakers €25 per persoon.
Vertrek:
In Hasselt nemen we om 9u36 de rechtstreekse trein naar Mechelen, aankomst 10u52, dus 11u.
Zorg dat je je treinticket al klaar hebt!  Wie met eigen vervoer naar Mechelen reist: afspraak aan het station om 10.55 uur.
Middagmaal :
Omstreeks 13u , maximum.1u30 ! Afspraak ter plaatse.  Vrije keuze van de deelnemers.  Er zijn meer dan voldoende horecazaken in het centrum van Mechelen. Hieronder enkele suggesties:
Terugkeer :
Ofwel 16u04 station Mechelen  en aankomst in Hasselt om 17u17, ofwel 17u08 en aankomst 18u22 in Hasselt, naar gelang de duur van de rondleiding.  Wie in Mechelen blijft shoppen of plakken kan nog een latere trein nemen.

Labels: Geschiedenis & ErfgoedKunst & CultuurDagevenement1 sessieLokaalWandeling met gidsGeschiedenisstadsbezoekGeleid Bezoek