Over Gegidst bezoek Maagdenhuis (Antwerpen) met Davidsfonds Willebroek

22 jun

Gegidst bezoek Maagdenhuis (Antwerpen) met Davidsfonds Willebroek

Een gids toont – nu het nog kan – de rijke collectie van het Maagdenhuis en vertelt over het leven van de weesmeisjes die het pand bewoonden tot het einde van de negentiende eeuw

zaterdag 22 juni 2024 om 14:30 uur

De toekomst van het Maagdenhuis is onzeker vermits tijdens de restauratie en renovatie van het nabijgelegen Museum Mayer van den Bergh het Maagdenhuis o.a. een deel van de kunstcollectie van Mayer van den Bergh zal huisvesten, ten koste van de eigen collectie. Het Maagdenhuis in zijn huidige vorm is absoluut een bezoekwaard. Daarom lassen we een gegidst bezoek aan het Maagdenhuis in als extra activiteit om het cultuurseizoen 2023‑2024 af te sluiten.

Het Maagdenhuis is gehuisvest in een historisch gebouw dat dateert uit de 16de en de 17de eeuw. Het deed lange tijd dienst als weeshuis voor meisjes, de ‘maegdeckens’. In 1882 sloot het Maagdenhuis definitief de deuren als meisjesweeshuis.
Hier kom je veel te weten over de Antwerpse vondelingen-, wezen- en armenzorg door de eeuwen heen. Armoede en dakloosheid zijn immers niet alleen van onze tijd.

Het leven van de weesmeisjes in het Maagdenhuis was hard en de sfeer streng. Een dag bestond uit bidden, werken tot 10 uur per dag, eten en slapen. De weesmeisjes kregen een opleiding om bij een rijke familie in dienst te kunnen gaan.
Het huisreglement en het menu uit 1816 behoren tot de collectie van het Maagdenhuis.

Naast gebruiksvoorwerpen zoals de bekende majolicapapkommen en vondelingenkleedjes herbergt het kleine Maagdenhuis een verrassend rijke collectie schilderijen en beeldhouwwerken.
Schilderijen van kleinere meesters pronken er naast werken van Antwerpse grootmeesters als Rubens, Jordaens en van Dyck.

De biblia pauperum (1490-1500) of de bijbel voor de armen is een pareltje van een onbekende meester. Hij bracht Het Laatste Oordeel, de Zeven Werken van Barmhartigheid en de Zeven Hoofdzonden op een bijzonder expressieve manier in één schilderij in beeld. Noem het maar een middeleeuws beeldverhaal, handig voor mensen die niet konden lezen of schrijven.

Wat een contrast tussen de gezellige drukte van het nabijgelegen Mechelseplein en de kleine oase van rust die het binnenplein van het Maagdenhuis uitstraalt.
Onder de gaanderij van dat binnenplein staat nog een parel van het museum: Houten Clara, een levensgroot eikenhouten beeld uit de 17de eeuw vervaardigd door een anonieme beeldhouwer.

Kortom: het Maagdenhuis, meer dan de moeite waard om nog in zijn huidige opstelling met gids te bezoeken.

 

Inschrijven verplicht.

Samenkomst om 14.10 uur

Adres: Maagdenhuis, Lange Gasthuisstraat 33, 2000 Antwerpen

Deelnameprijs (bijdrage gids en toegangsticket)

Bijdrage gids: 10 euro voor niet‑leden en 8 euro voor leden

Toegangsticket: individueel ter plaatse aan te kopen (meer soorten toegangstickets op website Maagdenhuis).

 

  • Volwassene (25+)

8 euro

 

  • Senioren (65+)

6 euro

 

  • Museumpas

Gratis

 

  • Lerarenkaart

Gratis

 

Prijzen

Prijs: zie hiernaast.

Informatie bij Davidsfonds Willebroek:
03 886 73 58, 03 886 17 11 of gerdadevoght@hotmail.com

Inschrijven verplicht:
03 886 73 58, 03 886 17 11 of gerdadevoght@hotmail.com

Interesse? Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Labels: Geschiedenis & ErfgoedKunst & CultuurArchitectuurBeeldende kunst1 sessieRolstoeltoegankelijkActiviteitLokaalBezoek met gidsCultuurregio Rivierenland