Over NIEUW - De wortels van het moderne Italië

27 feb t/m 19 mrt
Dendermonde - Belgica Bis

NIEUW - De wortels van het moderne Italië

Hans Cools neemt je mee in de rijke en boeiende geschiedenis van Italië en gaat in op de culturele karakteristieken ervan.

Startdatum: dinsdag 27 februari 2024

Wie op vakantie gaat naar Italië heeft ongetwijfeld al gemerkt dat zelfs het kleinste dorp er over een Via of Piazza beschikt die vernoemd is naar Garibaldi, Cavour en/of Vittorio Emanuele. En dat is geen toeval. Deze drie mannen liggen aan de basis van het moderne Italië. Op 11 mei 1860 viel Giuseppe Garibaldi met zijn Roodhemden - een ruim duizend man tellend leger (i Mille) - Sicilië binnen, om enkele jaren later zijn doel te bereiken: de eenmaking van Italië, met Vittorio Emanuele als koning en Cavour als eerste minister.

Dat eengemaakte Italië bestaat nu al zo’n 160 jaar, en als geografische aanduiding bestaat de naam ‘Italia’ zelfs al sinds de oudheid. Maar eeuwenlang was de Laars een lappendeken van kleinere (stad)staten. En dat heeft z’n sporen nagelaten in de Italiaanse samenleving, die gekenmerkt wordt door een sterke gehechtheid aan de geboortestreek - in het Italiaans campanilismo genoemd (campanile = klokkentoren/kerktoren). Ondanks de vele straatnamen die naar de eenmaking van Italië verwijzen, is er toch nog een grote verdeeldheid en verscheidenheid in il Bel Paese, zoals Dante het land in zijn La Divina Commedia noemde.

Hans Cools neemt je mee in de rijke en boeiende geschiedenis van Italië en gaat in op de culturele karakteristieken ervan. Hij helpt je om het moderne Italië beter te begrijpen door de wortels ervan te bestuderen.

 

I.s.m. Davidsfonds regio Dendermonde

Programma van De wortels van het moderne Italië. Geschiedenis van een voorland

Dag 1, dinsdag 27 februari
14:00 - 16:00 Sessie 1 Door Hans Cools
Dag 2, dinsdag 5 maart
14:00 - 16:00 Sessie 2 Door Hans Cools
Dag 3, dinsdag 12 maart
14:00 - 16:00 Sessie 3 Door Hans Cools
Dag 4, dinsdag 19 maart
14:00 - 16:00 Sessie 4 Door Hans Cools

Inschrijven

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
Ledenprijs € 64,00
Standaardprijs € 79,00

Info: 016 31 06 70 (Davidsfonds Academie)

Labels: Geschiedenis & ErfgoedCursus4 sessiesBasiscursusAcademieActiviteitEuropa