Over De wiegjes van Lebensborn

15 mrt
Geraardsbergen - Groen Kruiske

De wiegjes van Lebensborn

vrijdag 15 maart 2024 van 20:00 uur tot 22:00 uur

Eric Bauwens is een gewezen legerofficier met een passie voor geschiedenis. Van hem verschenen  Vader Anseele. Edward Anseele, politicus, ondernemer, mythe (2019) en Het adelaarsjong. Het tragische leven van de zoon van Napoleon (2021).

Zijn laatste boek “ De wiegjes van Lebensborn. Seksualiteit, voortplanting en kinderroof in het Derde Rijk. “ is net uit.

Heinrich Himmler wilde niets minder dan een Nieuwe Mens scheppen. Hij spoort zijn SS’ers aan om zoveel mogelijk kinderen te verwekken bij speciaal daarvoor geselecteerde, ‘raszuivere’ Arische vrouwen. Daartoe richt hij Lebensborn op, een SS-netwerk van kraaminrichtingen en kinderdagverblijven. Wie daar geboren wordt, zal de nieuwe Duitse elite, een nieuwe adel, vormen. Ondertussen worden elders kinderen die ziek zijn, een beperking of een andere huidskleur hebben, op grote schaal gesteriliseerd of zelfs geëuthanaseerd.

 Voor Himmler gaat dat veredelingsproces echter niet snel genoeg. Op zijn bevel gaat de SS in de veroverde gebieden op zoek naar kinderen met blonde haren en blauwe ogen. Tijdens heuse klopjachten worden duizenden kinderen ontvoerd om te worden ‘gegermaniseerd’

De wiegjes van Lebensborn brengt onthutsende feiten afgewisseld met schrijnende getuigenissen.

 

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 5,00
Standaard € 8,00

kamiel.bogaert@scarlet.be

Labels: Lezing1 sessieActiviteit