Over Op zoek naar sporen van een militair verleden

19-26 nov
Elsene - GC Elzenhof

Op zoek naar sporen van een militair verleden

Op zoek naar sporen van een militair verleden

zaterdag 19 november 2022 van 15:00 uur tot 17:00 uur, zaterdag 26 november 2022 van 15:00 uur tot 17:00 uur

Etterbeek in de Maalbeekvallei is de oudste nederzetting van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het ligt nu in de schaduw van de Europese wijk. Ten tijde van Leopold II werd Etterbeek een ‘kazernegemeente’, met een tiental militaire terreinen en ziekenhuizen, en kazernes. Als je door de straten van Etterbeek loopt, kan je de verwijzingen naar leger, militairen of (koloniale) oorlogsfeiten niet vermijden.

De uitbreiding van de bebouwde oppervlakte, die tussen de twee wereldoorlogen een hoge vlucht nam, zorgde ervoor dat het leeuwendeel van de straatnamen verwijst naar de ‘Groote Oorlog’ en de koloniale tijd. Brussel was de enige hoofdstad in het westen die door de Duitse legers was bezet, en dit voor 51 maanden. Maar ook de koloniale oorlogen, die toen nog vers in het geheugen lagen, lieten nog steeds hun sporen na in het straatbeeld. Als België als het historische slagveld van Europa kan worden beschouwd, is Etterbeek één van zijn ‘kazernes’. Bovendien bleven veel militairen ook na hun diensttijd in de gemeente wonen. En ook tientallen gebouwen en plaatsen zijn verbonden met het Etterbeekse en Belgische militaire en oorlogsverleden. Raf Deroo geeft duiding aan dit dissonante Belgische erfgoed en gaat de discussie aan over wat ermee zou moeten gebeuren.

FACULTATIEF

Wandeling in Etterbeek o.l.v. de docent op zaterdag 3 december van 10 tot ca. 12 uur (inschrijvingsprijs 15 euro).

De rondleiding gaat van het Jubelpark van Leopold II langs de meest typische plaatsen waar de sfeer van het Belgische koloniale en oorlogsverleden nog duidelijk zichtbaar is.

I.s.m. Davidsfonds Brussel vzw

Programma van Cursus 'Etterbeek'

Dag 1, zaterdag 19 november
15:00 - 17:00 Sessie 1 Door Rafaël Deroo
Dag 2, zaterdag 26 november
15:00 - 17:00 Sessie 2 Door Rafaël Deroo

Inschrijven

Sorry, deze bijeenkomst is geannuleerd

Prijzen

Ticket Prijs
Ledenprijs € 37,00
Ledenprijs met wandeling € 52,00
Standaardprijs € 42,00
Standaardprijs met wandeling € 57,00

Info: 016 31 06 70 (Davidsfonds Academie)

Labels: Geschiedenis & ErfgoedWeekendcursus2 sessiesBasiscursusAcademieActiviteitEuropaLokaal