Over In opstand! De geuzen in de Lage Landen

30 mei
Huizingen - Kasteel

In opstand! De geuzen in de Lage Landen

Lezing door Pieter Serrien

dinsdag 30 mei 2023 om 19:30 uur

DAVIDSFONDS HALLE en de

KON. GESCHIED- en OUDHEIDKUNDIGE KRING HALLE

nodigen u uit op een boeiende lezing

"In Opstand! De geuzen in de Lage Landen"

door Pieter Serrien 

 De geuzen kennen we allemaal uit de geschiedenislessen. Maar wie waren deze mannen en vrouwen? In zijn recentste boek In opstand! De geuzen in de Lage Landen vertelt historicus Pieter Serrien het verhaal van deze zestiende-eeuwse opstandelingen aan de hand van toenmalige getuigenissen, prenten en andere bronnen.
 
In de tijd van de Opstand vormden de gemeenten Buizingen, Eizingen, Huizingen en Dworp één heerlijkheid, die vanaf 1538 in het bezit was van de familie de Boisot. Pieter de Boisot (de Jonge) liet omstreeks 1545 het kasteel van Huizingen (ver)bouwen. Zijn zonen Karel en Lodewijk volgden hem in 1561 als (kasteel)heren op. Beide broers namen de wapens op tegen de Spaanse overheersers. Ze werden admiraal bij de watergeuzen en sneuvelden allebei in de strijd.
 
De Kon. Geschied- en Oudheidkundige Kring van Halle, Het Heemkundig Genootschap "van Witthem" Beersel, en de Davidsfondskringen van Halle en Beersel nodigen u graag uit op een verrassende lezing over de Opstand. Historicus Pieter Serrien neemt zijn toehoorders mee naar een tijd van de beeldenstorm, de Spaanse furie en de godsdienstoorlog, die ook in onze streek heel wat teweegbracht.

Originele muziek, merkwaardige anekdotes, rake analyses en het bijzondere verhaal van de broers de Boisot, die o.m. Zeeland van de Spanjaarden verlosten en Leiden ontzetten, brengen deze vergeten geschiedenis opnieuw voor ons tot leven.
 
Waar kan die lezing beter doorgaan dan in het kasteel van de broers de Boisot zelf? Concreet: kasteel van Huizingen, Henry Torleylaan 100, datum: 30 mei 2023, start: 19.30 u, inkom: leden 8 EUR, niet-leden 10 EUR.

Vanaf nu kan u uw plaatsje(s) voor deze wervelende lezing reserveren, d.m.v. een e-mail naar info@hallensia.be met uw naamaantal personen, of u al dan niet lid bent van één van de vier verenigingen, en - zeker niet vergeten - uw telefoonnummer. Het aantal plaatsen is beperkt dus aarzel niet te lang!

Geuzen embleem

 

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 8,00
Niet-ledentarief € 10,00

Info: info@hallensia.be

Labels: Geschiedenis & ErfgoedLezingActiviteitLokaal