Sprekers bij Colloquium "De Boerenkrijg in context"

07 okt
Sint-Niklaas - Secundaire school Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie

Colloquium "De Boerenkrijg in context"

Davidsfonds organiseert aan de vooravond van de traditionele herdenkingsperiode (12 oktober - 5 december) een wetenschappelijk-historisch congres om de Boerenkrijg te kaderen. 

De organisatie is in handen van Davidsfonds Waasland, de Koninklijke Oudheidkundige Kring Waasland en de Erfgoedcel Waasland in samenwerking met Davidsfonds Nationaal vzw.

zaterdag 7 oktober 2023 van 09:30 uur tot 17:00 uur

Over de sprekers

 1. Brecht Deseure

  Brecht Deseure

  Brecht Deseure (°1985) is doctor in de geschiedenis. Hij doet onderzoek naar de politieke cultuur tijdens de revolutietijd in de Zuidelijk Nederlanden. Hij is als onderzoeker verbonden aan King’s College London.
 2. Frank Judo

  https://www.frankjudo-balie.brussels/
 3. Fred Stevens

  Prof. Fred Stevens, jurist en historicus, doceert Rechtsgeschiedenis en Geschiedenis van de strafrechtsbedeling aan de K.U.Leuven. Zijn onderzoek handelt vooral over de gevolgen van het Verlichtingsdenken en van de Franse Revolutie voor de ontwikkeling van het recht en de samenleving.
 4. Frederik D'Hondt

  Frederik Dhondt (1984) studied law (UGent), history (UGent/Paris-Sorbonne) and international relations (Sciences Po Paris). From 2009 to 2013, he prepared a doctoral dissertation in law under the direction of Dirk Heirbaut (UGent) entitled "Balance of Power and International Law. European Diplomacy and the Elaboration of International Order, 18th Century and Post 1945", as a Ph.D.-Fellow of the Research Foundation Flanders (FWO). After holding a position as a faculty postdoctoral assistant (UGent), he took up a position as postdoctoral researcher of the Research Foundation Flanders (FWO). From 1 October 2015 on, he is an assistant professor at the Free University of Brussels (VUB) (since 1 January 2021, associate professor), teaching political and comparative constitutional history, and history of international law. From 1 October 2016 to 30 September 2020, he equally held a position as visiting lecturer at the University of Antwerp, where he taught political and institutional history, as well as legal history. (BRON: https://vub.academia.edu/FrederikDhondt)
 5. Joris Colla

  https://kadoc.kuleuven.be/english/1_KADOC/13_who/list_employees/00064754
 6. Kasper Swerts

  https://www.uantwerpen.be/nl/personeel/kasper-swerts/
 7. Peter De Wilde

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_De_Wilde
 8. Peter Laroy

  Peter Laroy studeerde geschiedenis en communicatiewetenschappen aan de Universiteit Gent.Sinds 2016 is hij directeur van het Liberaal Archief in Gent (Liberas). (BRON: ETWIE)
 9. Raymond Kubben

  Mr. dr. R.M.H. (Raymond) Kubben studeerde Nederlands recht en Bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg. Na zijn afstuderen werkte hij ruim tien jaar aan deze universiteit; tot juni 2009 als promotieonderzoeker, daarna als universitair docent. Hij hield zich bezig met onderwijs en onderzoek op het gebied van volkenrechtgeschiedenis en internationale betrekkingen, geschiedenis van het openbaar bestuur en methoden van onderzoek.(BRON: onderwijsraad.nl)
 10. Tom Verschaffel

  Tom Verschaffel (°1964) studeerde geschiedenis aan de KU Leuven en aan het Europees Universitair Instituut in Firenze. Hij promoveerde in 1996 op een proefschrift dat was gewijd aan de geschiedbeoefening in de Oostenrijkse Nederlanden. Zijn onderzoek betreft de historiografie en de brede historische cultuur van de achttiende, negentiende en twintigste eeuw, publieksgeschiedenis en de visuele voorstelling van het verleden, cultureel nationalisme, de culturele uitwisseling tussen België en zijn buurlanden, en de cultuurgeschiedenis van migratie. Recent publiceerde hij onder meer De palimpsest. Geschiedschrijving in de Nederlanden 1500-2000 (samen met Jo Tollebeek en Leo Wessels, 2002), Het verderf van Parijs (samen Raf de Bont, 2004), Broedertwist. België en Nederland en de erfenis van 1830 (samen met Peter Rietbergen, 2005), Sources of regionalism in the nineteenth century. Architecture, art and literature (samen met Linda van Santvoort en Jan de Maeyer, 2008) en De weg naar het binnenland. Geschiedenis van de Nederlandse literatuur, 1700-1800: de Zuidelijke Nederlanden (2016). (BRON: arts.kuleuven.be)
 11. Wouter Ryckbosch

Prijzen

Ticket Prijs
Davidsfonds-leden € 25,00
Niet-ledentarief € 30,00

Om in te schrijven en/of uw interesse te melden voor het boek dat na het colloquium zal verschijnen: klik hier

Meer info: Christiaan De Beer (0468 22 78 81)

Klik hier om de uitnodiging te downloaden

Labels: Geschiedenis & ErfgoedDagevenementLezingNederlands | vaardige gebruiker C1/C2ActiviteitLokaalOntmoeting met receptieGeschiedenisBoerenkrijg