Over "Intensieve geneeskunde, menselijkheid in een hoogtechnologische omgeving" spreker Prof Geert Meyfroidt

16 feb
Bierbeek - Buurthuis Korbeek-Lo

"Intensieve geneeskunde, menselijkheid in een hoogtechnologische omgeving" spreker Prof Geert Meyfroidt

Opname op intensive care, je wilt het niet meemaken, want meestal is dit na een ernstig ongeval, na een langdurige, risicovolle operatie of bij het plots optreden of verslechteren van een ernstige ziekte. Wat doet dit met een mens?

Het werk op intensive care kent ook een bijzonder contrast tussen menselijkheid enerzijds en technologie anderzijds.

De zorg en de technologie op intensive care kunnen zwaar doorwegen op de intensivist, de zorgverleners, de verpleegkundigen. Enerzijds zijn er de medische beslissingen aan de hand van labowaarden en parameters die voortdurend op het scherm weergegeven worden, de constante piepgeluiden… . Anderzijds de verantwoordelijkheid, stress en emotionele uitputting. Wat doet dit met hen?

In deze lezing worden de mogelijkheden en beperkingen van intensieve geneeskunde besproken. Tegelijk is het belangrijk om te benadrukken dat intensieve geneeskunde niet zozeer draait om technologie alleen, maar in de eerste plaats om de expertise en de menselijkheid van de zorgverleners die er werken.

Geert Meyfroidt is hoogleraar geneeskunde aan de KU Leuven en werkt als intensivist in de Universitaire Ziekenhuizen Leuven. Naast zijn klinisch werk doet hij voornamelijk onderzoek naar de behandeling van hersentrauma en andere acute levensbedreigende hersenaandoeningen in intensive care. Hij was voorzitter van de Belgische Vereniging voor Intensieve Geneeskunde tijdens de coronacrisis, en verscheen geregeld op televisie om te spreken over de situatie op intensieve zorg.

 

donderdag 16 februari 2023 van 20:00 uur tot 22:00 uur

Prof Geert MeyfroidtProf. Geert Meyfroidt is hoogleraar geneeskunde aan de KU Leuven en werkt als intensivist in de Universitaire ziekenhuizen Leuven. Naast zijn klinisch werk doet hij voornamelijk onderzoek naarde behandeling van hersentrauma en andere acute levensbedreigende hersenaandoeningen in intensive care. Hij was voorzitter van de Belgische Vereniging  voor Intensieve Geneeskunde tijdens de coronacrisis en verscheen geregeld op televisie om te spreken over de situatie op intensieve zorgen.

Voor zijn wetenschapscommunicatie tijdens de coronapandemie werd hij onderscheiden met de jaarprijs wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Via zij duiding gaf hij een unieke kijk in de wereld van het ziekenhuis en de onderzoeker en een blik op de diepmenselijke kant van geneeskunde.

Hij werd op 23 december 2021 ook nog de Slimste Mens ter Wereld in het gelijknamige Tv-programma.

Programma van cursus

Op donderdag 16 februari:
20:00 - 22:00 Sessie 1

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 8,00
Standaard € 10,00

Andrea Vanderheyden

dupont_vanderheyden@pandora.be

0496 62 14 15

Labels: Mens & MaatschappijWetenschap & techniekLezing1 sessieBasiscursusRolstoeltoegankelijkActiviteitMaatschappijDavidsfonds BierbeekGezondheidlezing