Over Lezing Erfgoed Lommel

01 feb
Lommel - Raadhuis

Lezing Erfgoed Lommel

De parochie Lommel in de landdekenij Geel (1571-1731

Door Marc en Sander Verwerft

De lezing wordt georganiseerd door Erfgoed Lommel en Davidsfonds Lommel.

woensdag 1 februari 2023 om 19:30 uur

 Tot 1731 was Lommel een atypische parochie binnen de landdekenij Geel. Als deel van de Meierij aanzagen de visiterende dekens Lommel bijna als gebied in het buitenland. Hoewel de evolutie in Lommel in het begin van de zeventiende eeuw nog erg gelijkaardig was aan die van de andere parochies in de dekenij, begonnen na 1648 de verschillen groter te worden. Het feit dat Lommel opgenomen was in protestants gebied maakte het werk van de dekens steeds moeilijker.

In deze lezing nemen we de toehoorders op basis van de overgeleverde visitatieverslagen van de dekens mee op wandel door de geschiedenis van Lommel van het einde van de zestiende eeuw tot de jaren dertig van de achttiende eeuw, waarna Lommel afsplitste van de dekenij Geel en tot de dekenij Eindhoven ging behoren. 

(Bijschrift bij de afbeelding)  Uitsnede uit de kaart Degault (1786) met de katholieke schuurkerk op de Adelberg (gele cirkel) en de protestantse Sint-Pietersbandenkerk (blauwe cirkel).

Prijzen

  • Deze lezing is GRATIS
  • Aanmelden mag via info@erfgoedlommel.be (maar is niet verplicht).
  • Na de lezing kunnen de geïnteresseerden het boek ‘De landdekenij  Geel in de achttiende eeuw (1701 – 1798)’ (624 pagina’s) aankopen tegen de prijs van 60 euro.

Labels: Geschiedenis & ErfgoedLezingActiviteit