Over Moed en tegenspoed

22 mrt
Ekeren - De Geesten

Moed en tegenspoed

Edelvrouwen in de Bourgondische tijd.

Lezing door Edward De Maesschack.

woensdag 22 maart 2023 om 20:00 uur

De Bourgondische tijd was in alle opzichten voorspoedig maar niet voor de positie van de edelvrouw. In deze overgangstijd van middeleeuwen naar renaissance pikten mannen het niet langer dat vrouwen in eigen naam bestuurden. De vrouwen verzetten zich, soms met de moed der wanhoop, tegen deze evolutie. De eerste vrouw die alarm sloeg was Christine de Pisan (†1430), maar ook later bestreden vele edelvrouwen de teloorgang van hun waardigheid. Tien edelvrouwen passeren de revue: Margaretha van Brabant, Margaretha van Male, Christine de Pisan, Jeanne d’Arc, Isabella van Portugal, Guigone de Salins, Jacoba van Beieren, Maria van Bourgondië, Johanna de Waanzinnige, Margaretha van Oostenrijk. Ze waren vaak moedig maar steeds meer machteloos.
Edward De Maesschalck brengt deze vrouwen voor het voetlicht en laat hen opnieuw schitteren. Tussendoor gaat aandacht naar fenomenen als bastaards, nonnen, begijnen, zieneressen, politiek actieve vrouwen en vermeende heksen, vrouwenkleren en juwelen, en bovenal naar liefde, seks en ongepaste mannengrappen. 

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 7,00
Standaard € 9,00

Inschrijven via bart.beheydt@telenet.be of 03/542.69.55 - betaling door overschrijving naar rekening BE29 4145 0206 5164 van Davidsfonds Ekeren

Labels: Geschiedenis & ErfgoedLezingRolstoeltoegankelijkActiviteitMiddeleeuwenGeschiedenis