Over Gospodi

10 nov

Dit internationaal befaamd ensemble zal u laten genieten van een sublieme samenzang en een sfeer van innerlijke verstilling. Zij brengen hun eigen bewerking van meerstemmige en imposante koorwerken uit de Slavisch-Byzantijnse liturgie en tonen ons zo de kracht die in dit stukje orthodoxe traditie schuilt.

vrijdag 10 november 2023 om 20:00 uur

gospodi

HISTORIEK

Het ensemble Gospodi werd in 1982 opgericht door Herman Elegast (tenor) en Guido Cassiman (bariton).
Samen met Jos Simal (bariton) en Paul Nieuwdorp (bas) begon hun ontdekkingsreis doorheen de muziek van de Slavisch-Byzantijnse liturgie. De nauwgezette selectie van partituren vroeg van meet af aan ijverig speurwerk in een tamelijk gesloten wereld.

De beheersing van de uitspraak, de vertaling van de liturgische teksten en de juiste interpretatie van de muziek brachten Gospodi in nauw contact met slavisten, iconografen en de monnikengemeenschap van Chevetogne.

Vandaag bestaat het kwartet uit Jonas Gedeshi (altus), Michaël Wittoek (tenor), Wenceslaus Mertens (bariton) en Frederik Meireson (bas).

SYMBOLIEK

"GOSPODI" is in het kerkslavisch de aanroepende vorm van God en betekent “O Heer”.

Bij het zingen staan de vier zangers van Gospodi naar elkaar toegekeerd, het midden leeg latend. Hierbij doen ze denken aan de zogenaamde symphonia. Dit is de cirkel van de vier evangelisten die in de aanvangsminiatuur van het oudste geïllustreerde Griekse evangeliehandschrift (ca. 500) – het evangelie van Rossano – beklemtonen hoe ze in eenklank met elkaar de Blijde Boodschap verwoorden.

Inschrijven

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
Standaard € 15,00

Info: stef.piedfort@gmail.com 

+32 493 530395

Inschrijving pas definitief na overschrijving op rekeningnummer Davidsfonds Gierle  BE15 4023 0064 5130  met vermelding

"Gospodi" - naam - aantal personen

Gereserveerde tickets aan inkom.  Deuren open 19.15u.

Labels: Ontspanning & OntmoetenReligie & ZingevingMuziekRolstoeltoegankelijkActiviteitNachten van de GeschiedenisConcert