Over De Frontbeweging of de Vlaamse ontvoogding tijdens WO I

08 nov
Halle - Onze-Lieve-Vrouw-Centrum

De Frontbeweging of de Vlaamse ontvoogding tijdens WO I

Kom luisteren naar de bevlogen spreker Guido Moons, Vlaams taalactivist en voormalig voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging. 

dinsdag 8 november 2022 om 19:30 uur

WO I is een cruciale periode in de ontwikkeling van het Vlaams-nationalisme. Naast het activisme in het bezette land ontwikkelt zich in de loopgraven en kampen achter het Ijzerfront de Frontbeweging.

Het Belgische leger van 1914 vertoont de bekende tegenstelling tussen werkelijk en wettelijk leger. Het kader is Franstalig, omdat het Frans de officiële taal van het leger is. De overgrote meerderheid van de ondergeschikten zijn Vlamingen.

Gekend zijn de vele klachten die de Vlaamse soldaten naar voren brengen over het onbegrip, de plagerijen, het misprijzen en de bestraffing door de militaire hiërarchie van de onontwikkeldeVlaamse soldaat en van de Vlaamse intelectueel. Uit de Open Brieven kunnen wij het eisenprogramma van de Frontbeweging achterhalen.

Spreker Guido Moons is Vlaams taalactivist en voormalig voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging. Hij is ook actief lid van het Ijzerbedevaartcomité. 

Prijzen

Ticket Prijs
Leden Davidsfonds en K.G.O.K.H. € 5,00
Niet-leden € 8,00
Labels: Geschiedenis & ErfgoedMens & MaatschappijPolitiekLezingActiviteitNachten van de GeschiedenisEuropa