Over Boekvoorstelling: Het slechte geweten van Vlaanderen

06 okt
Antwerpen - Universiteit Antwerpen (Stadscampus)

Boekvoorstelling: Het slechte geweten van Vlaanderen

Het nieuwe boek van Kevin Absillis (Universiteit Antwerpen) verschenen bij Davidsfonds Uitgeverij.

donderdag 6 oktober 2022 om 19:30 uur

Hendrik Conscience (1812-1883). Ooit geprezen als de man die zijn volk leerde lezen, nu verguisd als de verspreider van ultranationalistisch, racistisch en kolonialistisch gedachtegoed: meer dan wie ook belichaamt Conscience het slechte geweten van Vlaanderen. Maar waarom eigenlijk? Telt zijn omvangrijke oeuvre zoveel zwarte bladzijden? Wat vond hij bijvoorbeeld van migratie, slavernij en koloniale expansie?

Het slechte geweten van Vlaanderen van Kevin Absillis zoekt het uit en demonstreert waarom een beschuldigde altijd het voordeel van de twijfel verdient. Tijdens de boekvoorstelling gaat Absillis in gesprek met andere academici over de thema's in het boek.

Praktisch

  • Deelname is gratis
  • 6 oktober 2022 - 19u30
  • Foyer - Het Brantijser (UAntwerpen)
    Sint-Jacobsmarkt 13
    2000 Antwerpen​


Over het boek

boek kevin.png

Het koloniale en racistische verleden bezwaart meer dan ooit ons collectieve geweten. Straatnamen, boeken, standbeelden en oude gewoontes liggen onder vuur, vaak om begrijpelijke redenen.

Toch lijkt de grens tussen een heilzaam schuldbesef en een verontwaardigingsverslaving stilaan te vervagen. Intussen wuiven identitaire bewegingen de misdaden van vroeger weg om de trom van de trots te kunnen roeren. In deze sfeer wordt een gesprek over de ingewikkeldheid van het verleden erg moeilijk.

Dit boek gooit het over een andere boeg. Navigerend tussen de schaamte van links en de eigendunk van rechts stuurt het aan op de herontdekking van Vlaanderens aartsvader, Hendrik Conscience (1812-1883).

Ooit geprezen als de man die zijn volk leerde lezen, nu verguisd als de verspreider van ultranationalistisch, racistisch en kolonialistisch gedachtegoed: meer dan wie ook belichaamt Conscience het slechte geweten van Vlaanderen. Maar waarom eigenlijk? Telt zijn omvangrijke oeuvre zoveel zwarte bladzijden? Wat vond hij bijvoorbeeld van migratie, slavernij en koloniale expansie?

Het slechte geweten van Vlaanderen zoekt het uit en demonstreert waarom een beschuldigde altijd het voordeel van de twijfel verdient.

Over Kevin Absillis

(c) Dieter Teleman

Kevin Absillis (1980) doceert Nederlandstalige literatuur en literatuurwetenschap aan de Universiteit Antwerpen. Hij publiceerde eerder Vechten tegen de bierkaai. Over het uitgevershuis van Angèle Manteau (2010), en edities van Pallieter (Felix Timmermans, 2016) en De verwondering (Hugo Claus, 2018).

(foto: Dieter Telemans)

Prijzen

Schrijf je in voor de boekvoorstelling via dit formulier. Deelnemen is gratis.

Je kan het boek ter plekke aankopen.

Labels: Geschiedenis & ErfgoedMens & MaatschappijLiteratuurLezing1 sessieBoekenVoorstelling (theater, literatuur, film,...)