Over Film Fest Gent

13 okt
Gent Kinepolis

Film Fest Gent

Corsage - Vrouwen in de film

donderdag 13 oktober 2022 van 11:00 uur tot 15:30 uur

In 1877 wordt Elisabeth in Beieren – Sisi – veertig jaar oud. Tussen neus en lippen zegt een bezorgde dokter tegen de Oostenrijkse keizerin dat veertig op dat moment de gemiddelde levensverwachting is van een vrouw. Dat blijkt niet het meest tactvolle wat je tegen iemand kan zeggen die bekend staat voor haar buitengewone schoonheid. Worstelend met ouder worden, zou Sisi haar gezicht de jaren erna steevast verstoppen achter een waaier.

In tegenstelling tot de iconische trilogie Sissi (1955-1957) – die van Romy Schneider een ware ster maakte – kiest cineaste Marie Kreutzer voor een franjeloos portret van de keizerin. De film zoomt in op het kanteljaar 1877 waarin Sisi (Vicky Krieps) zich plots een oude vrouw voelt die kreunt onder het gewicht van haar eigen isolement. Om die reden wordt Sisi vaak vergeleken met andere eenzame edelvrouwen, zoals Lady Di en Marie Antoinette in de films van resp. Pablo Larraíns Spencer en Sofia Coppola. Naast een eigenzinnig kostuumdrama dat focust op de schaduwkant van iconische vrouwen, is Corsage ook een herinterpretatie van een historische figuur. Zoals in al haar films onderzoekt Kreutzer het spanningsveld tussen vrouwen en hun omgeving.

Filmdocente Anke Brouwers, die je kent van Cinema Canvas, leidt de film in. Hoe portreteerden vrouwen vrouwen doorheen de filmgeschiedenis? Welke hordes moesten die vrouwelijke filmmakers nemen? Het fenomeen 'Sisi', dat door de trilogie mythische proporties kreeg, komt daarbij uiteraard aan bod.

Hier vind je alvast de trailer. De film is ondertiteld in het Nederlands.

I.s.m. Film Fest Gent

Programma van dagevenement 'Film Fest Gent'

Op donderdag 13 oktober:
11:00 - 15:30 Dagprogramma Door Anke Brouwers

Lees meer over het programma

Inschrijven

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
Ledenprijs (Incl. filmticket t.w.v. € 9) € 20,00
Standaardprijs (Incl. filmticket t.w.v. € 9) € 25,00
Studentenprijs (Incl. filmticket t.w.v. € 9) € 15,00

Info: 016 31 06 70 (Davidsfonds Academie)

Labels: Kunst & CultuurMens & MaatschappijOntspanning & OntmoetenFilmDiversiteitDagevenement1 sessieBasiscursusRolstoeltoegankelijkAcademieActiviteitVoorstelling (theater, literatuur, film,...)