Over Het middeleeuws millennium. Een kijk vanuit de Vlaamse bodem

04-25 okt
Wetteren - CC De Poort

Het middeleeuws millennium. Een kijk vanuit de Vlaamse bodem

Tijdens de middeleeuwen neemt Vlaanderen een centrale plaats in binnen Europa. Wim De Clercq geeft aan hoe recent archeologisch en interdisciplinair onderzoek een genuanceerd beeld geeft van de ontwikkelingen van landschappen, gemeenschappen van landbouwers en stedelijke agglomeraties

woensdag 4 oktober 2023, woensdag 18 oktober 2023, woensdag 25 oktober 2023

Tijdens de middeleeuwen neemt Vlaanderen een centrale plaats in binnen Europa. De regio kent een economisch, cultureel en sociaal sterke ontwikkeling. Recent archeologisch en interdisciplinair onderzoek geeft een nieuw, zeer rijk, maar ook meer genuanceerd beeld. Het toont de complexe interactie tussen mens en landschap in een evolutie van een eerder perifeer gebied in de Romeinse tijd naar een plek ‘waar alle naties van de wereld elkaar ontmoeten’.

Wim De Clercq toont de evoluties van landschappen en gemeenschappen van landbouwers, parallel aan het ontstaan en de groei van de stedelijke agglomeraties. Hij gaat specifiek in op de ontwikkeling van Brugge en haar voorhavens langs het Zwin, als metropolitane zone avant la lettre en toegangspoort tot Europa. Niet alleen goederen, maar ook gedachten stroomden Vlaanderen binnen en buiten. In die context konden merkwaardige figuren zoals Pieter Bladelin zich ontplooien. Je leert alles over de Brugse schatbewaarder van de Orde van het Gulden Vlies en de Bourgondische Hertog, en zijn gestichte stad en kasteel.  De nieuwste resultaten van de opgraving van vorig jaar in de haven van Hoeke worden ook uit de doeken gedaan. 

I.s.m. Davidsfonds Regio Wetteren

Programma van cursus

Dag 1, woensdag 4 oktober
14:00 - 16:00 Sessie 1 Door Wim De Clercq
Dag 2, woensdag 18 oktober
14:00 - 16:00 Sessie 2 Door Wim De Clercq
Dag 3, woensdag 25 oktober
14:00 - 16:00 Sessie 3 Door Wim De Clercq

Inschrijven

Sorry, deze bijeenkomst is geannuleerd

Prijzen

Ticket Prijs
Aan ledentarief € 52,00
Standaard € 67,00

Info: 016 31 06 70 (Davidsfonds Academie)

Labels: Geschiedenis & ErfgoedCursus3 sessiesBasiscursusAcademieActiviteitEuropaMiddeleeuwen