Over Vertelavond Hill80

08 nov
Moorsele - OC De Stekke

Vertelavond Hill80

Tijdens deze boeiende vertelavond neemt Simon Verdegem je mee op sleeptouw doorheen het acheologisch werk in de Westhoek.

Simon is projectleider rond opgravingen van slagveldarcheologie in de Westhoek. Arnaut Hauben werkte al samen met Simon Verdegem.

dinsdag 8 november 2022 om 20:00 uur

In 2022 werd de archeologie van de Eerste Wereldoorlog 20 jaar oud. In deze korte tijd groeide de slagveldarcheologie uit tot een volwaardige discipline binnen de archeologische wereld. In de eerste 10 jaar gebeurde het onderzoek nog hoofdzakelijk door de Vlaamse overheid, daarna namen de archeologische bedrijven het werk over, waarbij vaak dezelfde gepassioneerde WO I-archeologen de opgraving uitvoerden.

Eén van hen is Simon Verdegem, die in 2012 één van de eerste grote WO I-onderzoeken uitvoerde in Mesen. Rondom de stad werd een riolering aangelegd en zo kon een doorsnede door het frontlandschap worden opgegraven. Enkele jaren later deed hij nog zo’n doorsnede bij het gigantische Fluxysproject tussen Roesbrugge en Maldegem. In 2018 slaagde hij erin om via crowdfunding voldoende budget te verzamelen voor de opgraving van het Duitse bolwerk Hill80 te Wijtschate.

Tijdens deze lezing geeft Simon Verdegem een overzicht over de slagveldarcheologie in de Westhoek. Naast de toelichting rond de grote archeologische opgravingen komen ook de onderzoeksprojecten naar de evolutie van loopgraafstructuren of de omgang met vondsten van stoffelijke resten aan bod.

Druk HIER voor afdrukbare info

Verdegem en Hauben

Verdegem Simon 3

Verdegem Simon 2

Simon -AB50-2F2F7836EFB7

Prijzen

Ticket Prijs
Leden Gratis
Niet-leden € 5,00

Info: Frank.claeys8@telenet.be of 056 40 16 85.

Labels: Geschiedenis & ErfgoedLezingActiviteitNachten van de Geschiedenis