Pas verschenen

Pas verschenen

Davidsfonds Webwinkel / Boeken
Benieuwd naar de laatste nieuwe boeken in ons gamma?

Ondergang

De Maesschalck EdwardNederlands
€ 29,99
Ondergang

Beschrijving

In de geschiedschrijving van de Zuidelijke Nederlanden (het latere België) blijft de periode sinds de afscheiding van Nederland (1648) tot aan de Slag bij Waterloo (1815) doorgaans onderbelicht. Rampen en oorlog teisterden het land, dat machteloos opeenvolgende buitenlandse regimes moest doorstaan.

Toch stammen de mooiste gebouwen in ons land vooral uit die periode. In die jaren verdubbelde de bevolking haast, werden de meeste grote steenwegen aangelegd, bloeiden de kant- en katoenindustrie, ontstonden de eerste steenkoolbekkens en werd de intensieve landbouw een voorbeeld voor heel Europa.

Maar de traditionele rijkdom van de Zuidelijke Nederlanden wekte na-ijver op bij onze buurlanden. Het begerigst toonde zich Frankrijk, dat eerst onder Lodewijk XIV, dan onder Lodewijk XV en ten slotte onder Napoleon het land wilde aanhechten. Het grootste slachtoffer werd de dynastie van Habsburg, die de Nederlanden voorgoed verloor: de Spaanse tak in 1713 en de Oostenrijkse tak in 1794.

Edward De Maesschalck (1946) is doctor in de geschiedenis. Hij werkte jarenlang als programmamaker voor de VRT-televisie. Bij Davidsfonds Uitgeverij verschenen in deze reeks eerder De Bourgondische vorsten (1315-1530), De graven van Vlaanderen (861-1384) en Oranje tegen Spanje (1500-1648).

Eigenschappen

Uitgeverij:
Davidsfonds Uitgeverij

Inhoud

Aantal bladzijden:
432

Eigenschappen

Afmeting:
15 x 23 cm