Alle artikelen

Avonturen beleven? Webwinkel van Davidsfonds

Davidsfonds Webwinkel
Bij Davidsfonds hebben we een uitgebreid aanbod aan boeken, in samenwerking met Standaard Uitgeverij. Ga voor de standaardwerken over taal en lezen of gezondheid, of laat je meevoeren door ijzingwekkende thrillers en boeiende romans. Ook kinderen en jongeren blijven niet met hun leeshonger zitten, met de boeken van Davidsfonds Infodok, van peuters en kleuters tot jongeren. Daarnaast bieden we een selectie aan van andere imprints, waaronder Manteau, Oogappel, De Bezige Bij en Signatuur.

Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593

Willebrands Marleen, Muusers ChristianneNederlands
€ 29,95
Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593

Beschrijving

Het Excellenten cocboeck van de Gentenaar Carolus Battus is het eerste gedrukte Nederlandstalige kookboek in de nog jonge Republiek. Het toont de veranderende keuken tussen de late middeleeuwen en de moderne tijd en verscheen in een periode van oorlog tijdens de Opstand, waarin velen moesten vluchten voor het geloof. De jonge Battus was een van hen. Na zijn studie geneeskunde in Rostock trok hij als arts door Frankrijk en belandde uiteindelijk via Antwerpen in Dordrecht, waar hij stadsgeneesheer was. In die tijd verscheen het Excellenten cocboeck, naast zijn vertalingen van medische werken.
Dit omvangrijk kookboek met zo’n driehonderd tongstrelende recepten doet kennismaken met oude kooktechnieken zoals roosteren voor open vuur en bakken in een taartpan, en gerechten die soms vreemd lijken (wat zijn gekloven nonnen?), maar soms juist heel bekend overkomen (stoofpeertjes, wafels).

Het Excellenten cocboeck is het enige gedrukte Nederlandstalige kookboek dat nog geen moderne editie heeft gekregen. Neerlandici en culinair historici Marleen Willebrands en Christianne Muusers hertaalden het origineel, doken in archieven en naslagwerken, en bewerkten 30 recepten voor de moderne keuken. Zo kan iedereen de smaak van de zestiende eeuw ontdekken. Een extra dimensie aan dit boek is de aandacht voor het kook- en tafelgerei uit de tijd van Battus, dat wordt toegelicht door kunsthistoricus Alexandra van Dongen.

Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593

Sterck & De Vreese / Harde kaft - 320 p. / 19,5 x 25 cm

Eigenschappen

Inhoud

Aantal bladzijden:
320

Eigenschappen

Afmeting:
19,5 x 25 cm