Alle artikelen

Avonturen beleven? Webwinkel van Davidsfonds

Davidsfonds Webwinkel
Bij Davidsfonds hebben we een uitgebreid aanbod aan boeken, in samenwerking met Standaard Uitgeverij. Ga voor de standaardwerken over taal en lezen of gezondheid, of laat je meevoeren door ijzingwekkende thrillers en boeiende romans. Ook kinderen en jongeren blijven niet met hun leeshonger zitten, met de boeken van Davidsfonds Infodok, van peuters en kleuters tot jongeren. Daarnaast bieden we een selectie aan van andere imprints, waaronder Manteau, Oogappel, De Bezige Bij en Signatuur.

Collaboratie en repressie

Bruno De Wever en Koen Aerts
€ 25,00
Collaboratie en repressie

Beschrijving

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kozen sommigen ervoor om de Duitse bezetter bij te staan. Nog voor de oorlog helemaal voorbij was, werden collaborateurs opgepakt, ondervraagd en gestarft. Er waren regels en wetten, maar de ordehaving was aanvankelijk niet bij machte te verhinderen dat het volk het recht in eigen handen nam. Collaboratie en de bestraffing ervan werden al snel het voorwerp van politieke strijd en publieke controverse.

Professoren Bruno De Wever en Koen Aerts stellen in deze e-cursus het beeld bij en vertellen wat historisch onderzoek aantoont over resp. de collaboratie en repressie. Elk topic wordt in tien filmpjes van elk ca. 8 min. toegelicht.

Help het nieuwe historische onderzoek een stapje verder!

Prof. Koen Aerts onderzoekt het oorlogsverleden en de herinnering van zo veel mogelijk Belgen en vraagt jouw hulp. Vul deze enquête (https://forms.gle/Jf7YCPHDfXdvVTMM9) zo snel mogelijk in. Om representatief te zijn, is het essentieel om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen. Vraag dus je familie, buren, vrienden en vijanden om deel te nemen!

Heb je zelf een concrete vraag over de collaboratie of de bestraffing ervan na de oorlog?

In elke provincie organiseren we in '22-'23 een ‘Oorlogscafé’. Verwacht geen lezing. Historici Koen Aerts en Bruno De Wever stellen hun ruime expertise ter beschikking om jouw vraag te beantwoorden. Via de link kan je alvast jouw vraag stellen, anoniem als je dat wenst. Tijdens het Oorlogscafé op de locatie van jouw keuze, krijg je dan een antwoord en kan je in gesprek gaan. Kijk op www.davidsfonds.be/academie onder de zoekterm 'oorlogscafé'.

Start zelf je historisch onderzoek

Neem deel aan de archiefdag in Brussel (Rijksarchief) op maandag 24 april 2023. Je leert het archief kennen waar dossiers van het militair gerecht (o.m. archieven repressieperiode) bewaard worden. Prof. Bruno De Wever en prof. Koen Aerts helpen je aan de hand van een casestudy op weg om zelf dossiers te raadplegen én begrijpen. Kijk op www.davidsfonds.be/academie onder de zoekterm 'oorlogscafé'. Opgelet: beperkt aantal plaatsen.

Eigenschappen

Inhoud

Eigenschappen