De Romeinen komen

Gebeten door het verleden? Ontdek hier onze aanraders om nog meer te weten te komen over...

Veni, vidi, vici. Ik kwam, ik zag, ik overwon. Het is een uitspraak van Julius Caesar, maar kenmerkt alle Romeinen die voor en na hem kwamen. De Romeinse oorlogsmachine was niet te stoppen. Maar wist je dat de Romeinen veel te danken hadden aan de Grieken? En als je aan de Grieken denkt, schieten je waarschijnlijk meteen talrijke mythen en sagen door het hoofd. In de periode van de Romeinen ontstond ook het christendom, een wereldreligie die al snel aan invloed won.

Main_Romeinen

Boeken

2.png

Dubbelgangers en tegenhangers - Jo Claes

Deukalion en Phyrra uit de klassieke mythologie zijn de tegenhangers van de Bijbelse Noah en zijn vrouw. Maar hoe opvallend en veelvoorkomend de gelijkenissen ook zijn tussen mythes en bijbelverhalen, steeds bevatten ze afwijkende details, motieven of afloop als gevolg van verschillen in de cultuur, traditie en religie waaruit ze ontstonden. Dit boek kijkt op een verrassende manier naar deze eeuwenoude verhalen.

1.png

Clovis. In de schaduw van twee vrouwen - Raoul Bauer

Het doopsel van Clovis in 499 zien historici als een mijlpaal. Maar wie was die koning? Hoe doorbreekt hij de erfenis van de Antieke cultuur? Welk koninkrijk wil hij stichten wanneer hij radicaal kiest voor de godsdienst van zijn Gallo-Romeinse onderdanen? En welke rol speelden Clotilde, zijn echtgenote, en de later heilig verklaarde Genoveva van Parijs in zijn leven? Clovis’ bekering, gewelddadige veroveringen en bestuur hangen met weerhaakjes vast aan de mythe die historiografen en historici door de eeuwen heen opbouwden.

Cursussen

Oudheid_Hellenisme (c)Tasama (1).jpg

Het hellenisme. De eerste universele cultuur

De laatste drie eeuwen v. Chr. kwam de hellenistische beschaving tot bloei onder impuls van de veroveringen van Alexander de Grote. De staten die uit het Alexanderrijk voortkwamen, evolueerden naar multinationale monarchieën waar de Griekse taal en cultuur domineerden. De traditionele stadstaten leefden weer op, de wereld ging open en er gebeurden tal van wetenschappelijke ontdekkingen. Nieuwe filosofische en religieuze stromingen zagen het daglicht. Maak kennis met recentere vormen van het hellenisme, zoals in het moderne Egypte van Mohammed Ali tot Gamal Abdel Nasser, of in het Ottomaanse rijk met zijn prominente Griekse aanwezigheid. Een verrassend brede blik op een eeuwenoud verschijnsel!

De cursus start op dinsdag 7 februari in Kapellen, Antwerpen.

oudheid_allewegenleidennaarrome_shutterstock.jpg

Alle wegen leiden naar Rome. Militaire en culturele expansie via Romeinse wegen

De Romeinen slaagden erin een schitterend en complex netwerk van (water)wegen uit te bouwen dat Rome verbond met de verste uithoeken van het Romeinse Rijk. Van de grote heerbanen bleven vaak spectaculaire stukken bewaard, ook in België. Van andere wegen bleven echter maar weinig restanten in hun ‘oorspronkelijke’ landschappelijke toestand over. Waar bevonden die grote, historische heerbanen zich? Hoe werden die wegen aangelegd en gebruikt? En wat gebeurde er met de wegen na de val van het West-Romeinse Rijk? Robert Nouwen bespreekt de geschiedenis van de Romeinse wegen in België en Europa.

De cursus start op maandag 27 februari in Puurs-Sint-Amands.

Reizen

Langs Romeinse wegen in Zuid-Frankrijk

De Via Domitia, een van de belangrijkste heerbanen in Zuid-Frankrijk, vormt de leidraad voor deze reis. Je ontdekt het prachtige Romeinse erfgoed van de streek. Oudhistoricus Robert Nouwen is gepassioneerd door Romeinse heerbanen en neemt je mee langs deze historische route. 

Reis naar Zuid-Frankrijk van 6 oktober 2023 tot 14 oktober 2023.

Méér geschiedenis

Het verhaal van Vlaanderen bij Davidsfonds

Bij Davidsfonds beleef je het verhaal van Vlaanderen het hele jaar door, elke dag opnieuw. Ontdek ons aanbod bij elke tijdsperiode.