Persbericht: Davidsfonds Nazareth-Eke, Latem-Deurle en De Pinte-Zevergem slaan voortaan de handen in elkaar

Persbericht De Pinte 2022.png

Persbericht: Davidsfonds Nazareth-Eke, Latem-Deurle en De Pinte-Zevergem slaan voortaan de handen in elkaar

Gepubliceerd door Davidsfonds op 30 september 2022

30 september 2022 – NAZARETH-EKE, LATEM-DEURLE, DE PINTE-ZEVERGEM. Vrijwilligers van de socio-culturele organisatie Davidsfonds slaan voortaan de handen in elkaar om cursussen te organiseren in de deelnemende gemeentes. Dat doen ze in samenwerking met Davidsfonds Academie, het kenniscentrum binnen Davidsfonds dat verantwoordelijk is voor de planning van cursussen in heel Vlaanderen en Brussel.

Sinds het ontstaan van Davidsfonds in 1875 groeiden de lokale afdelingen binnen de socio-culturele organisatie. In iedere afdeling zetten vrijwilligers zich in om een gevarieerd cultureel programma samen te stellen voor cultuurliefhebbers in de buurt. Ondertussen telt Davidsfonds meer dan 350 lokale afdelingen verspreid over heel Vlaanderen en Brussel.

Samenwerkingen met andere afdelingen en organisaties gingen de vrijwilligers daarbij niet uit de weg, ook in Nazareth-Eke, Latem-Deurle en De Pinte-Zevergem niet. “We zijn trots dat onze afdelingen de handen in elkaar slaan. Zo kunnen we onze werking nog meer versterken. We zijn er zeker van dat veel mensen dat ook merken. Onze activiteiten staan namelijk open voor iedereen”, vertelt Algemeen Directeur Kris Opdedrynck.

Een samenwerking met net dat tikkeltje extra

Ieder half jaar zal er in een andere afdeling een cursus plaatsvinden. De vrijwilligers van de drie afdelingen samen ondersteunen iedere activiteit gezamenlijk. Ze kiezen daarbij voor een thematische invulling. Bij Davidsfonds  Nazareth-Eke ligt de focus op muziek, bij Latem-Deurle op geschiedenis en kunst. Alleen bij Davidsfonds De Pinte-Zevergem ligt het thema voor de komende jaren nog niet vast, maar de eerste cursus vindt dit najaar wel plaats bij hen en draait rond het thema religie.

Bij Davidsfonds Academie zijn ze enthousiast over deze nieuwe samenwerking. “Onze vrijwilligers uit Nazareth-Eke, Latem-Deurle en De Pinte-Zevergem zetten met deze samenwerking het Davidsfonds-motto ‘Cultuur beleef je samen’ extra kracht bij. We zijn blij dat we hen vanuit Davidsfonds Academie extra kunnen ondersteunen om dit initiatief tot werkelijkheid te brengen”, zegt directeur van Davidsfonds Academie An Dodion. Daarnaast blijven Davidsfonds Nazareth-Eke, Latem-Deurle en De Pinte-Zevergem hun eigen verenigingswerking vol enthousiasme verderzetten. 

Bij de lokale Davidsfonds-afdelingen zijn ze blij met het nieuwe initiatief om de krachten te bundelen bij cursussen in de buurt. “Dankzij de samenwerking is er een grotere kern van vrijwilligers, hebben we een diversiteit in de cursuslokalen en is er ook een bredere uitwisseling van ideeën”, voegt geëngageerde Davidsfonds Academie-vrijwilliger Katleen Vandermeersch toe.

Het eerste initiatief van Davidsfonds Nazareth-Eke, Latem-Deurle en De Pinte-Zevergem

In de eerste cursus die de afdelingen samen organiseren onder de titel Christelijke tegenculturen brengt professor Hans Nelis het verhaal van verschillende Christelijke bewegingen die wereldse invloeden weren zoals de Zwartekousenkerk en de Amish gemeenschap. Afspraak op dinsdag 4, 11, 18 en 25 oktober  van 14 tot 16 uur in OC Polderbos in De Pinte. Meer info en inschrijven op davidsfonds.be/academie.

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit