Over OVER BOB DYLAN

28 mei
Moorsele - OC De Stekke

OVER BOB DYLAN

De rockende cowboy van de Apocalyps. Een zingende stem en enkele instrumenten maken een song. Is dat poëzie of literatuur?

dinsdag 28 mei 2024 om 19:30 uur

Programma

'Zo is het altijd gegaan: de bard gaat in het midden staan en verzamelt mensen om zich heen (Come gather 'round people wherever you roam). Hij slaat de lier aan. Zingt. Onthult de dingen. Het is zijn lot. De wereld rondtrekken, en zingen. Een muur van geluid optrekken waartegen hij zijn tekstgraffiti spuit.

Dylan IMG_0021

Vergis u niet. Bob Dylan (geboren als Robert Allen Zimmerman in Duluth, Minnesota, 24 mei 1941) is er altijd allergisch voor geweest de spreekbuis van een generatie te worden genoemd, de profeet, redder, laat staan, de leider van de opstand.

In Locarno, ergens in oktober 1987, kreeg hij een epifanie, die merkwaardig genoeg begon met een 'singer's block'. Hij stond op scène en geen woord kwam uit zijn mond tot hij plots een opening zag naar een nieuwe manier om zijn werk te zingen. Hij wist dat hij voortaan ten dienste moest staan van zijn songs. Ze overal uitvoeren, telkens weer uitvinden, en dus zichzelf uitvinden. Hij kon dat: zijn oeuvre en zijn roem waren groot genoeg om zich zelfs mislukkingen te permitteren: de ene avond kon slecht zijn, de volgende schitterend. Zo weze het. En zo is het min of meer sindsdien op zijn 'Never Ending Tour'.

Hij heeft ontdekt en aanvaard dat op scène staan en zingen zijn ding is. Dat kan hij. Dat moet hij doen. Paradoxaal genoeg redde die Never Ending Tour hem van dood te gaan aan zijn roem.

In zijn eentje houdt Dylan de orale traditie van literatuur recht: een zingende stem, enkele instrumenten gaan een verbond aan met woorden en dat levert een lied op, een 'song'. Is die tekst dan poëzie of literatuur?'

Tijdens deze lezing situeert Luc Devoldere het leven en werk van Bob Dylan door samen naar songs te luisteren en deze te analyseren.

Luc Devoldere is een Vlaamse classicus, schrijver en publicist. Begenadigd spreker en Bob Dylan kenner. Jarenlang was hij hoofdredacteur van Ons Erfdeel-De Lage Landen en begin 2023 werd hij benoemd tot voorzitter van Literatuur Vlaanderen.

Prijzen

Ticket Prijs
DF leden € 5,00
Niet leden € 8,00
Labels: LiteratuurMuziekLezingActiviteitauteurslezingNachten van de GeschiedenisCultuurregio Zuid-West-Vlaanderen

De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen