Over Herdenkingsweekend 225 jaar Boerenkrijg

Boerenkrijg

In de kijker
In 2023 herdenken meerdere organisaties de 225ste verjaardag van de verspreide volksopstand tegen het Frans bewind (12/10 – 5/12/1798), algemeen bekend onder de noemer “Boerenkrijg”. Ontdek op deze website hoe deze opstand ook 225 jaar na datum nog steeds inspiratie biedt voor een hele reeks herdenkingsinitiatieven, gaande van lezingen en filmprojecties tot fietstochten en Boerenkrijg-bieren, van West-Vlaanderen tot Limburg.
25-27 aug

Herdenkingsweekend 225 jaar Boerenkrijg

Tijdens het laatste weekend van augustus (25, 26 en 27/8) organiseert het Boerenkrijgcomité samen met heel wat Overmeerse verenigingen een feestelijk herdenkingsweekend om de heldenmoed van destijds nog eens in de verf te zetten. En ook in Boerenkrijgmaand oktober wordt de opstand herdacht!

vrijdag 25 augustus 2023, zaterdag 26 augustus 2023, zondag 27 augustus 2023

Plaats van afspraak is - hoe kan het ook anders - het Boerenkrijgpark, in het centrum van het dorp. Met de historische achtergevel van het oud-gemeentehuis als decor brengen we de sfeer uit die tijd weer tot leven.

Beginnen doen we op vrijdagavond 25 augustus. Dan opent de Heemkundige Kring zijn tentoonstelling over de Boerenkrijg. In de raadzaal van het oud-gemeentehuis wordt aandacht besteed aan de voorbije herdenkingen. Zo om de 25 jaar wordt de Boerenkrijg namelijk uitgebreid herdacht in Overmere, de laatste keer in 1998. Affiches en attributen van voorbije edities tonen hoe de herdenking doorheen de decennia evolueerde. In de lokalen van de fanfare wordt het tweede luik van de tentoonstelling ingericht. Bezoekers betreden er herberg “Den Engel” waar de brigands destijds tot actie overgingen.

Later die avond wordt het Boerenkrijgbier “Boerenkrijger” officieel voorgesteld. Het bier, verkrijgbaar in tripel en bruin, wordt speciaal gebrouwen ter gelegenheid van 225 jaar Boerenkrijg. Uiteraard volgt er nadien een uitgebreide degustatie. Dat alles vindt plaats in de feesttent op de terreinen van de Chiro.

’s Anderendaags vormt het Boerenkrijgpark opnieuw het epicentrum van de herdenking. ’s Morgens opent een groep re-enactors een echt legerkamp uit de tijd van toen. Soldaten in historische uniformen beelden er het militaire leven uit in de periode eind achttiende, begin negentiende eeuw. Het bivak is heel de dag door te bezoeken. Vooraan het park kunnen kinderen zich wagen aan één van de vele volksspelen die zullen opgesteld staan. Ook een groot hindernissenparcours is voorzien.

Eén van de hoogtepunten op zaterdag vormt de optocht. Het Boerenkrijgtrommelkorps, de Overmeerse reuzen, de verenigingen en enkele figuranten stappen in stoet van aan de Kruisstraat richting het Boerenkrijgpark. Daar zal toneelvereniging Panta Rhei trouwens twee opvoeringen brengen van het humoristische wagenspel “Den Dommen Sansculotte”. Tussendoor vindt nog de prijsuitreiking plaats van de quiz “Kraak de Brigandcode” in het kader van de Boerenkrijgfietslussen en worden er toespraken gegeven.

Afsluiten doen we op zondag 27 augustus. In de kerk staat er een feestelijke herdenkingsviering op het programma, opgeluisterd door Koninklijke Fanfare De Verenigde Vrienden en het Cockxkoor. Aansluitend kan je genieten van een aperitiefconcert in de feesttent. De dag wordt afgerond in de kerk, met eerst een lezing van auteur François Van Gehuchten over de Boerenkrijg. Nadien wordt de film “Brigands Voor Outer en Heerd” uit 1961 getoond op groot scherm.

Niet alleen in augustus, ook in Boerenkrijgmaand oktober wordt de opstand herdacht. Auteur en Berlarenaar Harry De Paepe schrijft een boek over de Boerenkrijg en legt daarin de focus op de herdenkingen door de eeuwen heen. Het werk wordt op donderdag 12 oktober voorgesteld in de kerk van Overmere. Enkele dagen later, op zondag 15 oktober, vindt de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaats aan het Boerenkrijgmonument.

Het Boerenkrijgcomité hoopt u deze zomer en dit najaar te mogen verwelkomen. Hou ondertussen de Facebookpagina “225 Jaar Boerenkrijg Overmere” in het oog. Voor outer en heerd!

Prijzen

Alle info en praktische informatie op de Facebook-pagina 225 jaar Boerenkrijg Overmere

Labels: Geschiedenis & ErfgoedFilmDagevenementFamiliedagLezingActiviteitLokaalBijeenkomstConcertVoorstelling (theater, literatuur, film,...)Boerenkrijg