Over Luistercursus

27 mrt

Chris Vervaet legt de link tussen klassieke muziek en jazz. Een niet te missen opsteekmoment! Om 20.00 u. in Buurtcentrum De Dijk.

woensdag 27 maart 2024 van 20:00 uur tot 22:00 uur

Jazz en klassiek: hoe ze elkaar onderweg ontmoeten

Jazz kende een lange ontstaansgeschiedenis: een mix van westerse volks- en klassieke muziek met de klanken en cultuur van de tot slaaf gemaakte  Afro-Amerikanen.  Jazz zoals we die nu kennen, blijft groeien door vele invloeden en evoluties.

Deze avond belicht spreker Chris Vervaet één bepaalde input, namelijk de klassieke muziek als inspiratiebron. Chris, muziekkenner én muziekliefhebber in hart en nieren en jarenlang aan het werk bij het bekende Brugse muziekhuis Rombaux,  laat voorbeelden horen waar klassiek en jazz een connectie maken.

Hij spreekt over herkenbare jazzinterpretaties van Bach of Beethoven, humoristisch, dan weer ernstig,  telkens  verrassend. Hoewel de twee muziekgenres grotendeels hetzelfde harmonisch gegeven hanteren, gebruiken ze een ander concept van ritme en vormgeving. Er is de tegenstelling tussen de uitgeschreven partituur en de improvisatie.

Dat maakt het moeilijk om tot een coherent geheel  te komen dat in de jazz kan functioneren. Het verklaart  waarom musici zelden excelleren in zowel de Amerikaanse Jazz als in de Europese muziektraditie.

Geboeid door  de prille jazz gebruikten componisten zoals Debussy, Stravinsky, Milhaud er elementen van in hun muziek.  Anderzijds hadden zij dan weer invloed op jazzmuzikanten als bijvoorbeeld Miles Davis of Dave Brubeck.  Soms staan klassiek en jazz zeer dicht bij elkaar, toch blijven het wel heel verschillende muziekstijlen. 

Eén zaak is zeker: kom je naar de lezing, dan ga je  met een pak muziekkennis weer huiswaarts.

Prijzen

Aanvang: 20.00 u. stipt in BC De Dijk, Blankenbergse Steenweg 221 in Sint-Pieters Brugge.

Deelnameprijs: € 6 voor de leden, € 9 voor de niet-leden. In die prijs is een glaasje achteraf inbegrepen.

Reserveren: is verplicht, graag tegen zondag 24 maart 2024.  Dat kan via de knop op de elektronische nieuwsbrief, via 0476 611 727  of via e-mail naar marc.rau@telenet.be.

Betalen: graag op de gekende DF-rekening BE45 4760 0083 3989.

Labels: Kunst & CultuurMuziekAvondcursusLezingActiviteit

Academie / Taal

Er zijn op dit moment geen bijeenkomsten gepubliceerd. Probeer het op een later moment nog een keer.