Over Guido Gezelle anders bekeken, door Prof. Em. Johan Van Iseghem

08 nov
Dendermonde - Parochiecentrum Mariakring

Guido Gezelle anders bekeken, door Prof. Em. Johan Van Iseghem

In deze lezing maken wij kennis met de achtergronden van Gezelle's ideologische, politieke en maatschappij kritische opstelling en worden de taalopvattingen belicht.

dinsdag 8 november 2022 om 20:00 uur

Gezelle is een van de grote namen in de Nederlandstalige literaire canon. De aandacht voor zijn poëzie is vandaag, zo blijkt, aan een revival toe. Toch is zijn inzichten vatten en zijn taalgebruik situeren niet zo eenvoudig. Dat kan alleen indien we naar zijn waarde peilen in de context van zijn tijd: de 19de eeuw toen de wereld nog totaal anders was.

We richten onze aandacht uiteraard ook op de poëtische vernieuwing die Gezelle bracht. Al deze facetten leiden ons naar het wezen van deze veelzijdige, geniale kunstenaar. 

De lezing wordt geïllustreerd met projectie van beelden en teksten.

Prof. em. Johan Van Iseghem (°1952) was hoogleraar Moderne Nederlandse Literatuur aan de KU Leuven. Hij wijdde een belangrijk deel van zijn academische werk aan de persoon en het oeuvre van Guido Gezelle.

Prijzen

Ticket Prijs
Leden-tarief, Okra en Vrienden CC Belgica € 5,00
Standaard € 8,00

Info: harold.vandeperre@skynet.be of 052 21 47 70.

Labels: Geschiedenis & ErfgoedTaalLiteratuurLezing1 sessieRolstoeltoegankelijkNachten van de geschiedenisBoekenPoëzie

Academie / Taal

  1. 27 jan t/m 10 feb
    inSint-Niklaas

    Reynaert de vos in de beeldende kunsten

    Het blijft verbazen hoe de middeleeuwse schelm nog steeds inspireert. Rik Van Daele vertelt hoe de sluwe Reynaert opduikt in beeldende ku...
Meer cursussen