Programma van Sicilië

07-14 sep

Sicilië

Achtdaagse cultuurreis.

Startdatum: zaterdag 7 september 2024

Programma van Sicilië

Dag 1, zaterdag 7 september
5:00 - 22:00 DAG 1 | Brussel – Catánia – Cefalù – Caccamo – Palermo
Dag 2, zondag 8 september
8:00 - 22:00 DAG 2 | Palermo
Dag 3, maandag 9 september
8:00 - 22:00 DAG 3 | Erice – Segesta – Palermo
Dag 4, dinsdag 10 september
8:00 - 22:00 DAG 4 | Monreale – Sciacca – Agrigento
Dag 5, woensdag 11 september
8:00 - 22:00 DAG 5 | Piazza Armerina – Caltagirone
Dag 6, donderdag 12 september
8:00 - 22:00 DAG 6 | Syracuse
Dag 7, vrijdag 13 september
8:00 - 22:00 DAG 7 | Etna – Taormina
Dag 8, zaterdag 14 september
8:00 - 23:55 DAG 8 | Catánia – Brussel
  1. Van 5:00 tot 22:00

    DAG 1 | Brussel – Catánia – Cefalù – Caccamo – Palermo

    We vliegen vanuit Zaventem rechtstreeks naar Catánia. Op de Siciliaanse luchthaven wacht een luxeautocar ons op om onze reis op het Italiaanse eiland te beginnen. Voor we aan onze reis op Sicilië beginnen, gaan we eerst lunchen. Daarna rijden we door het prachtige berglandschap van het Siciliaanse binnenland naar Cefalù, één van de mooiste plekken aan de Siciliaanse noordkust. De huizen lijken er uit de zee op te rijzen en vooral de oude vissershaven doet heel pittoresk aan. Na een korte wandeling in Cefalù rijden we naar Caccamo, een typisch Siciliaans bergdorp. Daar brengen we een bezoek aan het Normandische kasteel, dat in de 12de eeuw werd gebouwd en zodanig imposant is dat het nooit werd aangevallen. De burcht is de grootste van Sicilië en biedt schitterende uitzichten over de omgeving. Vervolgens rijden we naar Palermo, de hoofdstad van Sicilië, om in te checken in ons driesterrenhotel. Avondmaal en overnachting in Palermo.

  2. Van 8:00 tot 22:00

    DAG 2 | Palermo

    Na het ontbijt starten we onze ontdekkingstocht van Palermo. We kuieren ondermeer langs de Piazza Pretoria – door de plaatselijke nonnen het ‘plein van de schaamte’ genoemd – en bewonderen er de fontein met beelden van Francesco Camilliani. Tijdens onze wandeling brengen we ook een bezoek aan de (open ruimtes van de) kathedraal. Voor de middag focussen we ook nog op de weelderige barokke interieurs van Serpotta: het Oratorio di Santo Cita, de San Domenico en de San Lorenzo. We eindigen de wandeling aan de Piazza Bellini bij de Chiesa di San Cataldo, die in typische Arabisch-Normandische stijl werd opgebouwd. Na de lunch bezoeken we het Palazzo dei Normanni en we eindigen ons stadsbezoek bij de mummies van de Catacombe dei Cappucini, een begraafplaats die oorspronkelijk enkel voor monniken was bedoeld. Het werd echter al heel snel een erezaak om een laatste rustplaats te bemachtigen in de cryptes onder het klooster. Avondmaal en logies in ons hotel in Palermo. 

  3. Van 8:00 tot 22:00

    DAG 3 | Erice – Segesta – Palermo

    Via de prachtige kustroute rijden we westwaarts. We houden even een fotostop aan de Belvedere Castellammare del Golfo, die ons een adembenemend zicht op de haven van Castellammare del Golfo biedt. Ons eerste bezoek wordt het pittoreske Erice, met zijn vele middeleeuwse kerkjes en schitterende vergezichten vanop o.a. de Torretta Pepoli, een klein burchtje dat in de 19de eeuw tot villa werd verbouwd. Lunch in Erice. Na de middag rijden we naar de Siciliaanse westkust om er de oudste zoutwinningsvelden van Europa te bezichtigen. Daarna brengen we een bezoek aan Segesta, waar we naast een uitstekend bewaarde Dorische tempel ook een 3de-eeuws theater kunnen bezichtigen. Het bijzondere aan het theater is dat het naar het noorden is gericht, wellicht om het schitterende uitzicht over de vallei niet te onthouden aan de toeschouwers.
    Avondmaal en logies in ons hotel in Palermo. 

  4. Van 8:00 tot 22:00

    DAG 4 | Monreale – Sciacca – Agrigento

    We verlaten Palermo en rijden naar Monreale voor een bezoek aan wat ongetwijfeld één van de mooiste kathedralen van Sicilië is: de Dom van Monreale. De 12de-eeuwse kerk is versierd met adembenemende mozaïeken die taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament voorstellen. In het nabijgelegen Benedictijnerklooster bezichtigen we de gang met 228 dubbele zuilen in Normandische stijl. Daarna rijden we verder naar Sciacca, een heerlijk havenstadje waar de kleurrijke huisjes de zee als het ware omarmen. De stad is onmiskenbaar Siciliaans, met dank aan o.a. het kleurrijke keramiek, de barokke kerken, de sinaasappelbomen en de straataltaartjes. Onze reisleider toont ons pareltjes als het 14de-eeuwse Castello Luna, de middeleeuwse stadspoorten, de Scala di Sciacca en nog zoveel meer. Lunch in de omgeving van de haven. Na de middag rijden we verder naar de Scala dei Turchi, een opmerkelijk natuurfenomeen. De rots in witte kalksteen werd door de eeuwen heen geërodeerd tot een natuurlijke trap. Vervolgens bezoeken we in Agrigento de beroemde Valle dei Templi. De belangrijkste archeologische opgraving van Sicilië, één van de best bewaarde bewijzen van het oude Groot-Hellas, staat uiteraard op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een plaatselijke gids vertelt ons alles over de vroegchristelijke catacomben en de goed bewaarde tempel van Concordia.
    Avondmaal en logies in ons hotel in Agrigento. 

  5. Van 8:00 tot 22:00

    DAG 5 | Piazza Armerina – Caltagirone

    Vandaag reizen we terug naar de oostkust van Sicilië. Onderweg houden we in Piazza Armerina halt voor een bezoek aan de Villa Romana del Casale, alweer een Siciliaanse plek die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De Romeinse villa – gebouwd in 300 BC – staat bekend voor de schitterende mozaïeken (die door Noord-Afrikaanse kunstenaars werden vervaardigd i.o.v. een rijke Romein). Naast typische jachttaferelen en mythische zeewezens werden ook de ‘meisjes in bikini’ afgebeeld. We bezoeken deze site met een plaatselijke gids. Lunch in een bioboerderij. Na de middag rijden we naar de Val di Noto. Alle steden in deze vallei werden heropgebouwd na de vernietigende aardbeving van 1693. Het resulteerde in enkele barokke pareltjes, die vandaag de dag typerend zijn voor de regio. Wij houden even halt in Caltagirone, het mekka van de keramiekkunst. Nagenoeg alle gebouwen in het historische centrum zijn versierd met majolica-tegeltjes en beelden of andere kleurrijke details van keramiek. Zelfs de naam van het stadje verwijst naar de keramiekkunst: Caltagirone is een verbastering van het Arabische Qal’at Ghiran, wat zoveel betekent als ‘kasteel van de vazen’. Een bezoek aan het Museo della Ceramica mag dan ook niet ontbreken. Avondmaal en overnachting in ons hotel in Acireale. 

  6. Van 8:00 tot 22:00

    DAG 6 | Syracuse

    Vandaag nemen we voldoende tijd om de stad Syracuse ten volle te ontdekken. De stad heeft een bijzondere ligging: het is als het ware een eiland op het eiland. Het oudste deel van de stad – het eilandje Ortygia – is trouwens alleen te voet toegankelijk. Onze reisleider neemt ons mee op stap langsheen de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad: de Piazza del Duomo, het Beneventopaleis, het aartsbisschoppelijk paleis, … en nog zoveel meer. Ook de ochtendmarkt is een belevenis op zich. Na de lunch bezoeken we Neapolis, het archeologisch park van Syracuse. Daar leidt een plaatselijke gids ons rond.
    Avondmaal en overnachting in ons hotel in Acireale. 

  7. Van 8:00 tot 22:00

    DAG 7 | Etna – Taormina

    Vandaag bezoeken het natuurpark van de Etna. De Etna is de op één na actiefste vulkaan van Europa. Enkel de Stromboli doet nog beter. De ligging op de scheidingslijn van de Afrikaanse en Euraziatische Platen is hiervan de oorzaak. Sinds 2011 is de vulkaan al met bijna 200 m gegroeid, dankzij de diverse uitbarstingen. Het hoogst bereikbare punt ligt op iets meer dan 3000 m hoogte. Bij aankomst rijden we tot aan de Silvestri-krater, waar we een wandeling (of beklimming) maken. De hoofdkraters bereiken we vervolgens met de kabelbaan. Voor de lunch rijden we naar Taormina, waar we na de middag een wandeling maken in het autovrije centrum. We bezoeken uiteraard ook het oude Griekse theater.
    Avondmaal en overnachting in ons hotel in Acireale. 

  8. Van 8:00 tot 23:55

    DAG 8 | Catánia – Brussel

    Na het ontbijt rijden we naar Catánia, de op één na grootste stad van Sicilië. Voor de middag neemt onze reisleider ons mee op stap doorheen de stad, die kan uitpakken als de stad met de meeste zonuren in Italië. We voorzien uiteraard ook nog een laatste typisch Siciliaanse lunch. Na de middag voorzien we nog wat vrije tijd om de laatste souvenirs te verzamelen, op eigen houtje één van de interessante musea te bezoeken of te genieten op een terrasje.

    In de late namiddag terugvlucht van de luchthaven van Catánia naar Brussel. 

Prijzen

Ticket Prijs
Eénpersoonskamer € 2.465,00
Eénpersoonskamer Davidsfondslid € 2.415,00
Tweepersoonskamer € 2.250,00
Tweepersoonskamer Davidsfondslid € 2.200,00

Meld je aan bij onze secretaris Willem Vermeulen: willem@davidsfondszwijnaarde.be.

Gelieve uiterlijk 15.04.2024 een voorschot van 30% van de reissom  - alsook desgewenst de premie voor de annulatie- en reisbijstandsverzekering €215,00 (single) of €195,00 (dubbel) -  te vereffenen op de rekening van het Davidsfonds Zwijnaarde: BE27 8910 1401 3173.

Labels: Geschiedenis & ErfgoedKunst & CultuurArchitectuurBeeldende kunstCultuurreisMeerdaagse uitstap