Over De Dulle Griet of Het Groot Kanon te Gent

13 feb
Gentbrugge - Het Kouterhof

De Dulle Griet of Het Groot Kanon te Gent

In deze lezing komen we alles te weten over de maten en het gewicht, de eigenschappen, de vervaardiging en het gebruik van de Dulle Griet (Het Groot Kanon) en we horen uiteraard ook de wilde verhalen over dit unieke militaire monument in Gent.

dinsdag 13 februari 2024 om 20:00 uur

Op vraag van de Leerstoel Krijgsgeschiedenis van de Koninklijke Militaire School in Brussel startte Marc Beyaert in 1995 een onderzoek naar de vijftiende-eeuwse Groot Kanon-bombarde in Gent, beter bekend als de ‘Dulle Griet’.

Zijn speurtocht omvatte twee aspecten: enerzijds het uitpluizen van de vijftiende- en zestiende- eeuwse archieven, en anderzijds het technisch onderzoek op de bombarde zelf. Met medewerking van binnen- en buitenlandse specialisten en met de steun van de Stad Gent werd dit monument vanaf 1998 gerestaureerd.

Marc Beyaert schreef een boek over het Groot Kanon, het is een referentiewerk voor de ontwikkeling van vuurwapens in de eerste twee eeuwen van hun bestaan, en voor de praktische militaire geschiedenis van de vijftiende eeuw.

In deze lezing komen we alles te weten over de maten en het gewicht, de eigenschappen, de vervaardiging en het gebruik van de Dulle Griet en we horen uiteraard ook de wilde verhalen over dit unieke militaire monument in Gent.

Prijzen

Info: Telefoonnummer of e-mailadres

Labels: Geschiedenis & ErfgoedLezingRolstoeltoegankelijkLokaalCultuurregio Gent