Over Nachten van de Geschiedenis - De Boerenkrijg

21 nov

Nachten van de Geschiedenis - De Boerenkrijg

Harry De Paepe (Het verhaal van Vlaanderen) vertelt ons wat de Boerenkrijg betekende voor onze streek

dinsdag 21 november 2023 van 19:30 uur tot 22:30 uur

225 jaar geleden brak er in de Zuidelijke Nederlanden een korte opstand uit. Het was een reactie tegen de enorme druk die de Franse bezetter op de bevolking van onze streken uitoefende. Na minder dan twee maanden onderdrukte de bezetter de revolte. Niemand vermoedde toen dat deze quasi voetnoot in de geschiedenis haast mythische proporties zou krijgen in de 19de  en 20ste  eeuw in het jonge koninkrijk België. De ‘Boerenkrijg’ groeide uit tot een begrip waarover men boeken schreef, liederen zong en toneelstukken creëerde. 

In zijn lezing schetst Harry De Paepe de context waarin de opstand uitbrak en het verloop ervan. De terechtstelling van 41 Brigands in Mechelen op 23 oktober 1798, waaronder vier inwoners van onze gemeente, was één van de meest schokkende gebeurtenissen tijdens de Boerenkrijg. Er wordt ook stilgestaan bij de uitgebreide herdenkingen van de opstand.

Harry De Paepe is in de eerste plaats een geschiedenisleraar die onder meer het boek van de bekende tv-reeks ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ schreef en ook ‘Het Lam Gods. Bewonderd en Gestolen’. Hij is als Engelandkenner lid van de Royal Historical Society van Londen en een graag geziene gast bij radio en tv. Harry is auteur van een reeks historische boeken, waaronder een van zijn recente “Boerenkrijg!”.

Deze lezing organiseren we samen met heemkring ‘de Semse’ en met steun van’ Literatuur Vlaanderen’.

 

Praktisch:
Wij spreken met jullie af op dinsdag 21 november 2023 om 19.30u. 
in erfgoedhuis ’de Semse’, Schoolstraat 17, 1980 Zemst.
De toegang is gratis.
Nakaarten kan in de gezellige staminee van de Semse. 

Inschrijven gewenst!
Inschrijven is niet vereist maar je maakt het organiseren wel makkelijker door vooraf je deelname te melden bij Anne Philippart (e-mail: davidsfonds-elewijt@telenet.be)

 

 

Interesse? Vragen?
Contacteer ons: davidsfonds-elewijt@telenet.be

Labels: LezingGeschiedenisBoerenkrijg