Over LUIK – ‘DE VURIGE STEDE’

25 mei
Luik - Station Guillemins

LUIK – ‘DE VURIGE STEDE’

Treinen vanuit Brussel naar Luik;

Geleid bezoek aan het station Guillemins, ontworpen door architect Santiago Calatrava; 
Lunchen in het centrum van Luik
Wandeling met gids door het historisch hart van de stad
Afsluiten bij het ‘Une Gaufrette Saperlipopette’ voor een echte Luikse wafel.

zaterdag 25 mei 2024 van 08:00 uur tot 20:00 uur

De 'vurige stede' - Deze uitdrukking is geenszins een metafoor, hoewel ze haar oorsprong vindt in de titel van de gelijknamige roman van graaf Henry Carton de Wiard, wiens werk vooral bestaat uit een reeks historische romans, want hij wilde elk deel wijden aan de beschrijving van een Belgische stad. Het eerste verhaal, 'La Cité Ardente' verschijnt in 1905. Het schetst de onverschrokkenheid van de Luikenaars tegenover de vijand, Karel de Stoute. Luik ontleent daaraan haar tweede identiteit.

Sinds begin 15e eeuw schijnt het meedogenloze conflict tussen de hertog van Bourgondië en het Luikse volk onafwendbaar. Vanaf dan en ruim een halve eeuw lang berustten hun respectieve politieke keuzes immers geheel en al op tegenstellingen: de Bourgondische territoriale centralisatie- en eenmakingsdrift stak steevast af tegen de vurig gekoesterde onafhankelijkheidseis van de Luikenaars. 

Prijzen

Labels: Geschiedenis & ErfgoedKunst & CultuurArchitectuurBeeldende kunstDagevenementNederlands | zelfstandige gebruiker B1/B2ActiviteitBezoek met gidsWandeling met gidsGeschiedeniserfgoedstadsbezoekwandelingGeleid BezoekCultuurregio Brussel