
Artificiële Intelligentie (AI) is veelbelovend maar roept tegelijk prangende vragen op over ethische implicaties. Filosoof en ethicoloog Lode Lauwaert is een belangrijke stem in het debat en neemt ons op sleeptouw.
Vandaag is er heel wat te doen rond Artificiële Intelligentie en Robotisering, de werkdomeinen van filosoof en ethicoloog Lode Lauwaert. Maar misschien is onbekend wel onbemind.
Zo staat Artificiële Intelligentie voor een breed vakgebied in de computerwetenschappen dat zich richt op het creëren van machines die taken kunnen uitvoeren waar normaal menselijke intelligentie voor nodig is. De technologie is veelbelovend maar roept steeds meer prangende vragen op over de ethische implicaties.
Hoe zorgen we ervoor dat AI ten dienste staat van de mensheid? Welke verantwoordelijkheden dragen we in het ontwikkelen en implementeren van deze krachtige technologieën? Wat brengt de toekomst? Aan AI kleven grotere risico’s dan vaak gedacht : wat als Rusland dit zou gebruiken voor nucleaire wapens? Kunnen we er virussen mee maken? En als je weet dat AI nu al kan doen alsof, is controleverlies dan pure sciencefiction?
Gentbruggenaar Professor Lode Lauwaert is een vooraanstaand Belgisch filosoof en ethicoloog, gespecialiseerd in de filosofie van technologie, artificiële intelligentie (AI) en robotica. Hij is werkzaam aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven, waar hij onderzoek doet en doceert over de ethische, sociale en metafysische implicaties van nieuwe technologieën. Hij is auteur van “AI, de nieuwe atoombom” (Prometheus) en een autoriteit op dit vlak.
Zijn werk focust zich onder meer op vragen rondom de autonomie van robots, de verantwoordelijkheid van AI-systemen, de impact van automatisering op de samenleving en de menselijke identiteit in een technologisch geavanceerde wereld. Hij is een veelgevraagd spreker en debater, en staat bekend om zijn heldere en toegankelijke manier van communiceren over complexe filosofische onderwerpen.
Hij draagt actief bij aan het maatschappelijk debat over de toekomst van technologie en is een belangrijke stem in de discussie over hoe we als samenleving met de snelle ontwikkelingen op het gebied van AI en robotica moeten omgaan.
Ontdek ook onze volgende activiteiten
27 februari 2026 - 'Mon Paris'
24 april 2026 - 'Vrede in tijden van oorlog'
Carpooling
Davidsfonds Groot-Gent is een samenwerking tussen vijf Davidsfondsafdelingen. Om te helpen bij verplaatsing, wordt een carpoolsysteem opgestart. Bij inschrijving voor een activiteit kan je aangeven of je iemand mee wil/kan nemen, of je graag zelf met iemand mee zou rijden.
De basisafspraak is dat indien je meerijdt, je per persoon twee euro betaalt aan de chauffeur.
Tenzij anders afgesproken met de chauffeur, wordt steeds vertrokken vanuit een centrale afspraakplaats. Deze vind je hieronder. Ben je niet in de mogelijkheid om je zelfstandig te begeven naar één van de afspreekplaatsen? Geef dat dan via het inschrijfformulier aan en we bekijken of we een oplossig op maat kunnen bieden.
Centrale afspreekplaatsen:
- Destelbergen:
- Gentbrugge
- Melle-Merelbeke:
- Oostakker:
- Sint-Amandsberg: