
NIEUW - Van Anna Boch tot Berlinde De Bruyckere. Belgische kunstenaressen van 1880 tot nu
Christiane Struyven neemt je mee in bijna 150 jaar Belgische kunstgeschiedenis.
Eind 19de eeuw is Brussel een bruisende metropool. Er woont een rijke elite die avant-garde kunst hoog in het vaandel draagt. Hoewel het voor vrouwen moeilijk is om een beroepscarrière als schilder te realiseren, slagen er toch enkele in om door te breken. In het interbellum blijft in België vrouwenemancipatie een hol begrip. Enkele avontuurlijke Belgische kunstenaressen trekken naar Parijs waar ze een grotere vrijheid vinden om als beroepsartieste te werken. Een grote stap in de emancipatie van de Belgische vrouw komt er met het stemrecht voor vrouwen in 1948. Maar maatschappelijk verandert er weinig. Toch weten enkele vrouwen ook binnen dit spanningsveld bijzonder creatief te zijn.
Eind jaren ’60 ontluikt het feminisme ook in België. Belgische artiesten maken feministische kunst. Ze hanteren nieuwe media zoals fotografie, video, film en installaties met textiel, rubber en latex. Vandaag kent België veel knappe kunstenaressen die met hun uiteenlopende media en thema’s een sterke positie innemen in een geglobaliseerde wereld.
In vijf lessen neemt Christiane Struyven je mee in bijna 150 jaar Belgische kunstgeschiedenis. Ze richt zich daarbij op vrouwelijke kunstenaars. Onder meer bekende namen als Anna Boch, Marthe Donas, Jenny Montigny, Jeanne Dielman en Berlinde De Bruyckere passeren de revue, maar ook heel wat minder bekende kunstenaressen worden voorgesteld.
I.s.m. Davidsfonds Schilde