Hoofd-Letters. Over Karel ende Elegast

Hoofd-Letters. Over Karel ende Elegast

De eerste aflevering in de reeks over de literaire canon

Video on demand Online
Door

Over deze training

Aflevering 1 - Karel ende Elegast:

Karel de Grote is leenman van God, maar hij is tegelijkertijd ook leenheer van Elegast en Eggeric. Als leenheer doet Karel het niet zo goed: hij vertrouwt Eggeric, zijn schoonbroer, ten onrechte en heeft Elegast te zwaar bestraft voor een vergrijp. Maar omdat Karel zich opstelt als een goede leenman van God en op Hem vertrouwt, krijgt hij de gelegenheid om niet alleen zijn eigen leven te redden, maar zelf ook een betere leenheer te worden. Karel ende Elegast een eenvoudig verhaal, maar toch heel spannend. Hoe heeft de dichter dat voor elkaar gekregen?

Over de reeks Hoofd-Letters:

Wie heeft er op school niet gehoord van Hadewijchs Liederen, Karel ende Elegast, Vondels Lucifer, Claus’ Het verdriet van België of Haasses Oeroeg? Sommige literaire teksten zijn inderdaad regelrechte Hoofd-Letters. Het zijn klassiekers, die van generatie op generatie worden overgeleverd, als belangrijke componenten van ons erfgoed en onze cultuur; ze lijken wel met ons DNA vergroeid en, vooral, ze blijven onverminderd lezers en nieuwe schrijvers inspireren.

Deze reeks e-cursussen stelt telkens één van die klassieke teksten voor. Een kenner legt uit waarom uitgerekend dit werk tot de canon van de Nederlandse literatuur behoort: in welke omstandigheden is de betreffende tekst tot stand gekomen, wat wilde de auteur met zijn werk bereiken, waarom spreekt deze tekst zoveel lezers aan, waarom loont het de moeite hem nauwkeurig te gaan (her)lezen? Nieuwe historische en literaire inzichten resulteren in een prikkelende lectuur, die vooral aanzet om opnieuw zelf de tekst in kwestie ter hand te nemen. De zorgvuldig geselecteerde sprekers combineren inderdaad een grote deskundigheid met een stralend enthousiasme voor hun lievelingsboeken.

Elke aflevering duurt ongeveer 45 minuten en vormt een zelfstandig geheel.

I.s.m. KANTL
Neem ook een kijkje op: https://literairecanon.be/

Lesgevers

Lesgevers

Terug naar overzicht
Gewijzigd: 8/11/2022 10:40

Je kan dit artikel in onze webwinkel kopen. Log in of koop je cursus!