
WEBINARREEKS - Onsterfelijke farao’s. De grote vier
Marleen Reynders laat je kennismaken met vier visionaire leiders die hun stempel op de tijd hebben gedrukt.
Het beeld van een Egyptische farao roept macht en grootsheid op. Indrukwekkende bouwwerken zoals piramiden, tempels en reusachtige standbeelden verwijzen naar zijn bijzondere status. Sommige farao’s gingen verder dan alleen heersen. Zij veranderden de geschiedenis van Egypte voorgoed. Marleen Reynders laat je in deze webinarreeks kennismaken met vier visionaire leiders die hun stempel op de tijd hebben gedrukt.
De eerste farao waar bij stilgestaan wordt is koningin Hatsjepsoet, een van de weinige vrouwelijke farao’s. Haar regeerperiode werd gekenmerkt door grote economische en culturele bloei.
De regering van koning Achnaton in de 14de eeuw v.C. markeerde dan weer een van de meest controversiële periodes in de Egyptische geschiedenis. Achnaton voerde een radicale religieuze revolutie door wanneer hij Aton, de zonneschijf, als de enige god introduceerde.
Ramses II, geducht krijger, groot bouwheer en internationaal staatsman, bereikte in de loop van zijn 67 jaar durende heerschappij meer dan enige andere farao. Ramses de Grote was een begaafd politicus, een geslepen staatsman en een ambitieus krijger. Met zijn tomeloze energie bracht hij het koninklijk ambt tot een onbetwist niveau van prestige en autoriteit, en daarmee een jarenlange stabiliteit voor Egypte.
Kleopatra, de ‘femme fatale’, was de laatste farao van Egypte en een van de meest legendarische heersers uit de oudheid. Ze was van Griekse afkomst en stond bekend om haar intelligentie, diplomatieke vaardigheden en strategische allianties met Julius Caesar en Marcus Antonius. Kleopatra probeerde de onafhankelijkheid van Egypte te behouden te midden van de groeiende macht van Rome. Haar bijzondere levensverhaal blijft tot op de dag van vandaag mensen fascineren en intrigeren.