Wordt verwacht

Wordt verwacht

Davidsfonds Webwinkel / Boeken
Deze boeken zul je binnenkort in onze webwinkel kunnen kopen.

HNITA Hoe Heist-op-den-Berg een Europese jazzhoofdstad werd

Van den Broeck JanNederlands
€ 24,99
HNITA

Beschrijving

Juul Anthonissen, oud-wielrenner, ambtenaar, muziekliefhebber, journalist, docent en voorzitter van het plaatselijke Davidsfonds, deed wat hij altijd al had willen doen: in zijn eigen Heist-op-den-Berg een jazzclub openen. De Hnita Jazz Club huisde na de oprichting in 1955 eerst in een dancing, later op een kleine zolder en in een zaaltje boven het lokale politiekantoor, om uiteindelijk onderdak te vinden in een leegstaande hoeve. Al heel snel slaagde Anthonissen erin de allergrootste jazzartiesten een tweede thuis te bieden. In de jazzscene werd Heist-op-den-Berg stilaan het New York aan de Nete.

Charles Mingus, Chet Baker, Gil Evans, Keith Jarrett, Abbey Lincoln, Anita O’Day, Dexter Gordon, Sun Ra, Art Blakey, Bill Evans, Toots Thielemans, Clark Terry, Branford Marsalis, Roy Hargrove, Gregory Porter, Avishai Cohen, Sons of Kemet, het is slechts een kleine greep uit de artiesten die in Heist de pannen van het dak speelden. Belgische talenten als Robin Verheyen, Jef Neve en Frank Vaganée zetten er hun eerste stappen op het podium.

Dit boek vertelt de geschiedenis van deze onwaarschijnlijke jazzclub aan de hand van de verhalen van mensen die al die jaren op de eerste rij zaten: muzikanten, jazzliefhebbers, bestuursleden, sympathisanten en toevallige passanten. Het resultaat is een lappendeken van persoonlijke geschiedenissen, door auteur Jan Van den Broeck zorgvuldig met elkaar verbonden en afgetoetst aan het rijke archief van Juul Anthonissen, de man die zich ooit liet betrappen op de boutade ‘Ik moet helemaal niet naar New York, New York komt naar mij toe!’

Jan Van Den Broeck (1984) is antropoloog, copywriter en bedrijfsjournalist. In een recent verleden was hij verbonden aan de KU Leuven en de Odisee-hogeschool, en doceerde en publiceerde hij over thema’s als stadsontwikkeling, stedelijk sociaal werk en stedelijk samenleven.

HNITA. Hoe Heist-op-den-Berg een Europese jazzhoofdstad werd

Davidsfonds Uitgeverij / Zachte kaft met flappen - 240 p. / 14 x 21,4 cm

Eigenschappen

Uitgeverij:
Davidsfonds Uitgeverij
Beschikbaar vanaf:
juni 2023

Inhoud

Aantal bladzijden:
240

Eigenschappen

Afmeting:
14 x 21,4 cm