Academie
Verborgen Verleden. Vlaanderen en Zuid-Afrika
Beschrijving
In 1652 stichtte de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) een verversingspost aan Kaap de Goede Hoop voor schepen op weg van en naar de Oost. De nederzetting groeide al snel uit tot een kolonie. Ongeveer tien procent van de kolonisten kwam uit Vlaanderen. Sommigen werden stamouders van bekende Zuid-Afrikaanse families. En velen waren niet van onbesproken gedrag. Zoals Jacomina Carteniers uit Oudenaarde, die de geschiedenis inging als een boosaardig wijff die bijna een ander vrouwe-schepsel vermoordde.
We gaan terug naar de (moeilijke) beginjaren van de kleine kolonie aan de Kaap, de jaren waarin de kolonisten zich door honger gedreven gedwongen zagen de mond te setten aan pinguïns, bavianen en nijlpaarden. De eerste contacten met de Khoi-Khoin (Ware mensen), de inheemse, bruine herdersvolken, komen uitgebreid aan bod. Ook aan de ontwikkeling van het Afrikaans, een mengtaal van Nederlands, Maleis en Khoi, wordt met een aantal praktijkvoorbeelden aandacht besteed.
In de tweede sessie wordt de nadruk gelegd op de zgn. Basters, een bevolkingsgroep die in het noordelijke binnenland leeft en zichzelf rond het jaar 1800 ziet als blas Hollanders (bruine kolonisten). Een van hun leiders is Barend Barends, wiens afkomst niet helemaal duidelijk is. Het zou kunnen dat een kolonist uit Brugge een van Barends’ voorvaderen is en dat kaptein Barends dus deels van Vlaamse afkomst was. We volgen Barends’ latere leven en de ontwikkelingen rondom zijn mede-kapteins Nicolaas Waterboer en Adam Kok.
In het laatste deel van de cursus maken we een virtuele reis door de Noord-Kaap Provincie van Zuid-Afrika. De wereld van de Griekwa, waar Barend Barends zijn leven leidde. De reis beslaat bijna vierhonderd kilometer en doet onder meer Danielskuil aan, het dorp met een metersdiepe krater die volgens de overlevering als executieplaats diende.
Deze e-cursus maakt duidelijk dat Zuid-Afrika geen zwart-wit land is, maar dat er ook inheemse bruine stammen wonen, met een taal en cultuur die een mengeling zijn van Afrikaanse en Europese invloeden. Daarnaast biedt deze cursus een unieke inkijk in de rol van Vlamingen in het koloniale Zuid-Afrika.
Deze e-cursus bestaat uit drie delen, voornamelijk filmmateriaal ingesproken door de docent. Vanuit je zetel kan je op elk moment de hele cursus volgen, je hebt alleen een internetverbinding nodig. Zo word of blijf je de slimste thuis!
Deze e-cursus is een samenwerking van Davidsfonds Academie, de Vlaams Zuid-Afrikaanse Vereniging en de Stichting Zuid-Afrikahuis Nederland ( www.zuidafrikahuis.nl). Leden van Davidsfonds, de VZAV ( www.vzav.be) en van het ZAH krijgen korting bij de aankoop van deze e-cursus: selecteer 'Davidsfonds Ledenkaart'.