Volgende spreker voor 'Tussen de Soep en de Feiten' bekend!

Tussen de soep en de feiten langwerpig.jpg

Volgende spreker voor 'Tussen de Soep en de Feiten' bekend!

Prof. dr. Charlotte Colman over de drugsproblematiek in Brussel (en Antwerpen)

Gepubliceerd door Davidsfonds op 4 januari 2024

Midden op de dag, als je energie begint te dalen en je maag begint te rommelen, is er niets zo verkwikkend als een warme kom soep en een dosis intellectuele stimulatie. Dat is precies wat je kunt verwachten bij 'Tussen de Soep en de Feiten'. In september 2023 lanceerde Davidsfonds samen met enkele partners dit maandelijkse evenement in Brussel waarop boeiende sprekers actuele thema's onder de loep nemen, bij een lekkere kom soep. Vandaag blikken we voldaan terug op de eerste drie edities en kijken we vol verwachting uit naar de volgende bijeenkomst op dinsdag 6 februari met Professor dr. Charlotte Colman. Zij zal het hebben over de drugsproblematiek in ons land.

Op 3 oktober nam Valerie Trouet (Klimaatcentrum) ons mee op een historische klimaatreis, waarbij ze onthulde hoe klimaatverandering ons verleden en onze toekomst beïnvloedt. Op 7 november besprak Hassan Al Hilou (Capital vzw) het urgente probleem van jongerenwerkloosheid en gaf hij ons inzicht in hoe jongeren hun kansen kunnen vergroten. Op 5 december belichtte Werner Van Mieghem (RBDH/BBRoW) de huisvestingscrisis in Brussel en schetste hij een stand van zaken over de woonproblematiek in onze hoofdstad. Elke bijeenkomst werd gekruid met inhoudelijk sterke discussies, aangevoerd door een enthousiast en divers publiek.

Dinsdag 6 februari 2024: Drugsproblematiek in België
Na het succes van de afgelopen edities mag je je in 2024 elke eerste dinsdag van de maand verheugen op een nieuwe lading sprekers, onderwerpen en soep. Iedere ‘Tussen de Soep en de Feiten’ wordt georganiseerd door een van de partners, en in februari is het de beurt aan Davidsfonds. Het beloven dus opnieuw verrijkende middagen te worden.

Op dinsdag 6 februari zal Professor dr. Charlotte Colman een lezing geven over de drugsproblematiek in Brussel (en Antwerpen). In het eerste deel van de lezing staat ze stil bij de bouwstenen van het Belgische drugsbeleid. Ze geeft niet alleen inzicht in de doelstellingen van het beleid in theorie, maar bekijkt ook of de theoretische doelstellingen in de praktijk kunnen worden behaald. Met andere woorden: bereikt het drugsbeleid wat het beoogt te bereiken?

In een tweede deel van de lezing zoomt ze in op een specifiek onderdeel van het drugsfenomeen: de drugsaanbodzijde. Welke illegale drugs worden geproduceerd en gesmokkeld via België en waarom is ons land zo aantrekkelijk op dit vlak?

Over Charlotte Colman
Charlotte Colman is professor Drugsbeleid en Criminologie aan de Universiteit Gent. Ze combineert haar academische rol met het werk als Nationaal Drugcoördinator en voorzitter van de Algemene Cel Drugsbeleid. Met haar (inter)nationale ervaring brengt ze een diepgaand begrip van drugsbeleid en criminologie naar 'Tussen de Soep en de Feiten'. Haar betrokkenheid bij onderzoek en haar streven om deze kennis toegankelijk te maken voor het brede publiek maken haar een boeiende spreker.

Verrassend en actueel
De kracht van 'Tussen de Soep en de Feiten' schuilt in de constante poging om verbinding te maken met de actualiteit. We onthullen de sprekers daarom telkens pas een paar weken van tevoren. De bijeenkomst is een dynamische ontmoeting waarin actuele thema's vanuit een Brusselse invalshoek worden belicht. De sprekers dagen je uit om mee te denken en bij te dragen aan levendige discussies.

Praktisch

  • De toegang is gratis.
  • Elke eerste dinsdag van de maand van 12:00 tot 13:30.
    Vanaf 12:00 kan je genieten van een kom warme soep, geserveerd door de sociale organisatie Atelier Groot Eiland. De spreker begint om 12:30.
  • Agora Muntpunt, 1000 Brussel.
  • Inschrijven is niet verplicht, wel aanbevolen.

'Tussen de Soep en de Feiten' is een samenwerking tussen verschillende organisaties waaronder Brussels Academy, CCV, Citizenne, Davidsfonds, huisvandeMens, Humanistisch Verbond, Internationaal Comité, Louis Paul Boonkring, Masereelfonds, Muntpunt, Odisee, OKRA, Vermeylenfonds en Willemsfonds.

Illustratie: Pieter Van Eenoge

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit