Over Dialecten aan de Oostkust door Prof. Jacques Van Keymeulen

29 mrt
Knokke - CC Scharpoord

Dialecten aan de Oostkust door Prof. Jacques Van Keymeulen

Em. Prof. Jacques Van Keymeulen  De Belgische Oostkust in het Vlaamse dialectlandschap

Em. Prof. Jacques Van Keymeulen brengt ons de geschiedenis van ons dialect aan de Oostkust.  Hij achterhaalt de oorsprong van onze taal en situeert dit in het Vlaamse dialectenlandschap. 

vrijdag 29 maart 2024 van 20:00 uur tot 22:30 uur

De Belgische Oostkust in het Vlaamse dialectlandschap

Em. Prof. Jacques Van Keymeulen brengt ons de geschiedenis van ons dialect aan de Oostkust.  Hij achterhaalt de oorsprong van onze taal en situeert dit in het Vlaamse dialectenlandschap.  Deze lezing over de Belgische Oostkust in het Vlaamse dialectlandschap bevat drie grote delen.  Allereerst wordt een inleiding gegeven over wat dialecten niet en wel zijn, en over het ontstaan van de dialectwetenschap. Vervolgens wordt ingegaan op de grote materiaalverzamelingen die in de loop der tijden tot stand zijn gekomen aan de universiteiten van Gent en Leuven. Tenslotte wordt ingegaan op de resultaten van die materiaalverzamelingen die in de dialectgeografie geboekt zijn, en wordt de structuur en afkomst van de West-Vlaamse dialecten aan de Oostkust geduid aan de hand van talrijke taalkaarten.  Welke volkeren of culturen hadden een invloed op ons dialect?  Waarom kennen wij een typisch woordgebruik aan de Oostkust? 

In de marge van mijn lezing heb ik het ook kort over de brieven van Jacobus Vincentius De Neve, pastoor van Westkapelle, en gedeporteerd naar Cayenne tijdens de Franse tijd.  Ze zijn niet zo heel lang geleden ontdekt bij een privé-persoon in Gent en door mij uitgegeven.

Inschrijven

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Labels: Geschiedenis & ErfgoedMens & MaatschappijOntspanning & OntmoetenTaalLiteratuurTaalinitiatieDiversiteitLezing1 sessieRolstoeltoegankelijkSociaal tariefLokaalMiddeleeuwenBijeenkomstCultuurregio BruggeCultuurregio Middenkust