logoprint

Davidsfonds vzw - Quinten Metsysplein 12 - 3000 Leuven - tel.: 016/310.600 - fax: 016/310.608 - info@davidsfonds.be
 

  Share Instagram: davidsfonds.cultuurnetwerk

Vlaanderen: Verbeelding werkt
Heiligen en tradities in Vlaanderen - lente & zomerAuteur :
Geybels Hans, meer info


Prijs :
€ 29.99


Omschrijving :


Processies, rondgangen, novenen, bloemenhuldes, bedevaarten… Je komt ze overal wel ergens tegen. Het is het geloof vanuit de onderbuik: geworteld in een ver verleden, gestoeld op vereringen van lokale heiligen. 

In Heiligen en tradities in Vlaanderen buigen tal van specialisten onder redactionele leiding van Hans Geybels zich over de vooral religieuze volkscultuur in Vlaanderen. Hoe Keltisch of Germaans zijn de christelijke tradities? Wat als Sinterklaas niet Wodan is? Wat heeft de verrijzenis van Christus met eieren te maken? Waar komen al die Lourdesgrotten in Vlaanderen vandaan? Welke tradities leven er bij de (schutters)gilden? Hoe kwamen die mirakelverhalen tot stand? Daarbij gaan ze telkens uit van de meest recente stand van zaken in het wetenschappelijk onderzoek. 
Dit boek is het eerste van twee delen dat een standaardwerk moet worden voor de verklaring van heiligenfeesten en tradities in Vlaanderen.

Hans Geybels woont in Scherpenheuvel. De gewezen woordvoerder van kardinaal Danneels is docent aan de faculteit Theologie en Religiewetenschappen aan de KU Leuven en doet hoofdzakelijk onderzoek naar de geschiedenis van de religieuze volkscultuur. Geybels is ook gedelegeerd bestuurder van de christelijk geïnspireerde denktank Logia.

Heiligen en tradities in Vlaanderen - lente & zomer

Davidsfonds / Harde kaft - 320 p. / 20 x 25,5 cm

ISBN nummer :
9789059088498


:: Bestel