logoprint

Davidsfonds vzw - Quinten Metsysplein 12 - 3000 Leuven - tel.: 016/310.600 - fax: 016/310.608 - info@davidsfonds.be
 

  Share
Floris ende Blancefloer van Diederic van AssenedeAuteur :
Janssens Jozef, meer info
Uyttendaele Jan, meer info
de Kraker Adriaan, meer info
Uyttersprot Veerle, meer info


Prijs :
€ 49.99


Omschrijving :


Floris ende Blancefloer van Diederic van Assenede is wellicht een van de mooiste en ontroerendste liefdesverhalen uit de middeleeuwen.

Blancefloer, een christelijk meisje dat opgroeit aan het hof van een islamitische koning in Spanje, wordt verliefd op koningszoon Floris. De liefde is wederzijds, maar Floris’ ouders bedenken een list om het koppeltje te dwarsbomen. 

Jozef Janssens, dé specialist middeleeuwse letterkunde, plaatst het prachtige liefdesverhaal van Floris en Blancefloer in een breder historisch kader: de opkomst van de volkstalige letterkunde, de verschillende liefdesconcepten in liederen en romans, de invloed van de kruistochten, de kennis van de Oriënt in de middeleeuwen, de rol van clerici en mecenassen in de hoofse cultuur en de betekenis van handschrift. Andere middelnederlandse teksten uit de regio, zoals Van den vos Reynaerde en de Roman van Walewein, worden vergelijkenderwijs besproken om het liefdesconcept volledig te ontraadselen.

Een overvloedig geïllustreerd boek over liefde in de middeleeuwse literatuur, opgebouwd rond het mooie liefdesverhaal Floris ende Blancefloer.

Floris ende Blancefloer van Diederic van Assenede. Liefde in het graafschap Vlaanderen van de dertiende eeuw

Davidsfonds / Harde kaft – 256 p. / 25 x 31 cm

ISBN nummer :
9789059086791


  Recensie De Standaard Der Letteren van 13-11-2015 - 533 kb
 Leesfragment - 98 kb


:: BestelCursussen :
Spiegel van de middeleeuwen