logoprint

Davidsfonds vzw - Quinten Metsysplein 12 - 3000 Leuven - tel.: 016/310.600 - fax: 016/310.608 - info@davidsfonds.be
 

  Share
Omloop van de slagveldenAuteur :
Becuwe Frank, meer info


Prijs :
€ 32.50


Omschrijving :

"Nooit, bij menschen geheugen, was een koers lastiger en gruwelijker; nooit wrocht hij moorddagiger op het gemoed en de lichaamlijke gesteltenis van een rijder.”  Zo beschrijft Karel Van Wijnendaele, pionier uit de sportjournalistiek en oprichter van de Ronde van Vlaanderen, de Omloop der Slagvelden, een eenmalige koers die in het voorjaar van 1919 werd gereden.

De omloop voerde de renners langs de slagvelden van het Westelijk front en gold als eerbetoon voor de vele soldaten die hun leven gaven voor de vrede. Meer dan tachtig renners, grote tenoren en jonge beloftes, startten in deze heroïsche wedstrijd. Ze reden bijna 2.000 km, gespreid over zeven etappes, doorheen Frankrijk, Luxemburg en België. De weersomstandigheden waren bar, de wegen nauwelijks berijdbaar en het landschap getekend door de verwoestende oorlog. De ongewoon grote prijzenpot moest de renners motiveren, maar toch kwamen er slechts 21 renners over de eindmeet.

Mettertijd is deze legendarische rittenwedstrijd, een uniek verhaal van ‘sport inspired by peace’, uit ons collectief geheugen verdwenen. Maar daar brengt historicus FRANK BECUWE (Keiem) verandering in. Hij reconstrueert elke rit tot in detail en geeft daarnaast info over de veldslagen die er plaatsvonden.

Bekijk de reportage die de NOS draaide over het boek. 

ISBN nummer :
9789063066543


:: BestelCultuurreizen :
Het IJzerfront. Cruciale momenten van de Slag aan de IJzer - BIJKOMENDE AFREIS