logoprint

Davidsfonds vzw - Quinten Metsysplein 12 - 3000 Leuven - tel.: 016/310.600 - fax: 016/310.608 - info@davidsfonds.be
 

  Share Instagram: davidsfonds.cultuurnetwerk

Vlaanderen: Verbeelding werkt
Europeaan tegen wil en dankAuteur :
Lamberts Emiel, meer info


Prijs :
€ 17.50


Omschrijving :

Op 4 november 1805 begon August Lamberts aan zijn reisjournaal. Hij was een van de vele Belgische conscrits die verplicht werden militaire dienst te verrichten in de legers van het Napoleontische Keizerrijk.

Acht jaar lang schreef hij in zijn notitieboekje de vele verblijfplaatsen tijdens zijn tochten door Europa zorgvuldig neer. Dankzij zijn reisjournaal kunnen we een nauwkeurig beeld schetsen van de opleiding, de training, de verkenningstochten, de gevechtsacties en de observatie- en politionele opdrachten van een onderdeel van Napoleons oorlogsmachine.

De opdrachten en de belevenissen van Lamberts’ cavalerieregiment, dat tot de voorhoede van de Grande Armée behoorde, worden in de diplomatieke en militaire geschiedenis van die periode gekaderd. Daarnaast heeft het boek ook oog voor de belevingswereld van de gewone dienstplichtigen, die tegen wil en dank deel uitmaakten van de grote geschiedenis die toen in bloed werd geschreven.

Auteur EMIEL LAMBERTS is emeritus hoogleraar Nieuwste Geschiedenis aan de KU Leuven. Hij doceerde er van 1973 tot 2006 Europese politieke en religieuze geschiedenis. Bovendien is hij een afstammeling van het hoofdpersonage.

Met vele kaarten en illustraties. 

 

ISBN nummer :
9789058269669


:: BestelCursussen :
Napoleon en Vlaanderen