logoprint

Davidsfonds vzw - Quinten Metsysplein 12 - 3000 Leuven - tel.: 016/310.600 - fax: 016/310.608 - info@davidsfonds.be
 Natuur Park Zwin

Share Instagram: davidsfonds.cultuurnetwerk

Vlaanderen: Verbeelding werkt
De Vlaamse Meesters in de schijnwerpers

Tot 2020 richten veel Vlaamse kunstinstellingen de schijnwerpers op de Vlaamse Meesters naar aanleiding van de heropening van het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, Bruegel die 450 jaar overleden is en de restauratie en terugkeer van het Lam Gods naar de Sint-Baafskathedraal in Gent. Ook Davidsfonds doet mee met verschillende evenementen, cursussen en reizen in het spoor van de Vlaamse Meesters.


Hieronder vindt u een overzicht, dat geregeld zal worden aangevuld:

 

Evenementen rond de Vlaamse Meesters

Rubens, de musical

Benieuwd naar het meeslepende levensverhaal van de grote Vlaamse schilder? In het feeërieke kader van het Kasteel van Westerlo geniet u van een musical met topacteur Jan Schepens als Rubens. Met uw Davidsfonds Cultuurkaart krijgt u 10% korting (41,35 i.p.v. 45,95 euro), topplaatsen en een gratis programmaboekje per persoon voor de voorstelling op dinsdag 28 augustus 2018 om 20.45 uur in Kasteel de Merode (Westerlo). 
 
Alle info over de musical vindt u op www.historalia.be
Reservatie via evenementen@davidsfonds.be met vermelding van uw naam, voornaam, lidnummer, adres en het aantal kaarten dat u wenst. Boek uw tickets vóór 20 juni om van dit voordeel te kunnen genieten.
 

De Nacht van de Geschiedenis

Meesterschap is ook het thema van de 17de Nacht van de Geschiedenis die plaatsvindt op dinsdag 19 maart 2019. Op zo’n 200 plaatsen in Vlaanderen en Brussel kunt u dan een boeiende geschiedenisactiviteit meemaken. Niet alleen de Vlaamse Meesters, zoals Rubens, Bruegel, Van Eyck en tijdgenoten komen dan aan bod, maar ook schrijvers, muzikanten, ambachtslui en andere mensen die een meester zijn in hun vak.
 
Alle info vindt u vanaf het najaar op www.nachtvandegeschiedenis.be.
 
 

Cursussen over de Vlaamse Meesters

Deze zomer verandert Davidsfonds Academie in de Vlaamse Meestersacademie, want vanaf juli staan er verschillende cursussen rond de Vlaamse Meesters gepland:
  • Zomercursus bij Rubens, de musical in het Kasteel de Merode in Westerlo. Gouden plaatsen en lezing door Bert Watteeuw van het Rubenianum op vrijdag 17 augustus.
  • Zomercursus bij de expo over Michaelina Wautier in het MAS. Lezing door curator Katlijne Van der Stighelen op donderdag 5 juli.
  • Zomercursus bij Laus Polyphoniae van AMUZ in Antwerpen met als thema Antwerpen Barok 2018: Rubens inspireert. Lezing door Yves Senden op maandag 20, dinsdag 21 en woensdag 22 augustus.
  • Najaarscursus Inleiding op de barok in AMUZ in Antwerpen. Lezingen door Hans Cools, Ignace Bossuyt, Timothy De Paepe, Ben van Beneden en Valérie Herremans (met concerten). De cursus vindt plaats op verschillende woensdagen van 14 tot 16.30 uur en start op 3 oktober.

Alle info over de cursussen vindt u op www.davidsfonds.be/academie.
In de loop van het jaar worden er nog meer cursussen van de Vlaamse Meestersacademie bekendgemaakt, dus hou de website zeker in de gaten.

 

Cultuurreizen in het spoor van Vlaamse meesters

Reizigers die van schilderkunst uit de 16de en 17de eeuw houden, kunnen hun hart ophalen: Davidsfonds Cultuurreizen neemt u mee naar een niet te missen expo. De reis wordt begeleid door Roger Van der Linden, medewerker van het Rubenanium. In het Kunsthistorisches Museum in Wenen staat Pieter Breugel de Oude centraal met de allereerste en grootste overzichtstentoonstelling Breugel. De cultuurreis vindt plaats in december 2018. Klik hier om in te schrijven.
Alle info over de cultuurreizen vindt u terug op www.davidsfonds.be/cultuurreizen.

 

Meer lezen?

In het Davidsfonds Cultuurmagazine verschijnen vanaf nu ook geregeld artikels over de Vlaamse Meesters en de activiteiten die we daarrond organiseren. Het eerste artikel verscheen in het maartnummer en gaat over de zomercursus bij de expo over Michaelina Wautier in het MAS.
Klik hier om het artikel te lezen.