Over Pittig erfgoed

Nachten van de Geschiedenis

Activiteiten In de kijker
Van 11 tot en met 17 november 2024 duik je opnieuw het verleden in met de 22ste editie van Nachten van de Geschiedenis. Verspreid over Vlaanderen en Brussel organiseren tal van Davidsfonds-afdelingen die week de boeiendste geschiedenisactiviteiten. Schrijf het alvast in je agenda. In afwachting kan je natuurlijk ook deelnemen aan andere interessante activiteiten bij jou in de buurt.
08 nov
Sinaai - OC Troelant

Pittig erfgoed

Toelichting bij het project 'Pittig erfgoed' door erfgoedconsulent Stephan Delaruelle.  

dinsdag 8 november 2022 om 20:00 uur

In 2021 inventariseerde Erfpunt met steun van de provincie Oost-Vlaanderen het pittig erfgoed in het Waasland. Ze gingen op zoek naar oude hoogstamboomgaarden bij (voormalige) historische hoeves om deze samen met de eigenaars nieuw leven in te blazen. Dat is niet alleen goed voor het erfgoed, maar ook voor de natuur. 

De omschakeling naar grootschalige teelten met laagstamfruitbomen en het omvormen van boerderijen tot woonhuizen zorgde voor een achteruitgang van het aantal hoogstamboomgaarden. Zo verdwijnt geleidelijk een kenmerkend beeld uit het Wase landschap, wat leidt tot verarming van de biodiversiteit en een verlies van oude soortvariëteiten. 

Het erfgoedteam ging op zoek naar een aantal proefprojecten, waar ze aan de slag gingen om de oude bomen een nieuw leven te geven. De fruitboomeigenaars werkten geëngageerd mee. Trots op hun bekende of minder bekende fruitvariëteiten.

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 8,00
Standaard € 10,00

Inschrijven voor 01/11 is noodzakelijk en kan via inschrijvingen@davidsfondssinaai.be of telefonisch bij Franck Laceur op 03 772 33 47. 

Labels: Geschiedenis & ErfgoedLezing1 sessieNederlands | basisgebruiker A1/A2RolstoeltoegankelijkActiviteitNachten van de GeschiedenisLokaal