logoprint

Davidsfonds vzw - Sluisstraat 79 bus 03.01 - 3000 Leuven - tel.: 016/310.600 - fax: 016/310.608 - info@davidsfonds.be
 Concertgebouw Brugge

Share Instagram: davidsfonds.cultuurnetwerk

Vlaanderen: Verbeelding werkt
In de kijker

Wordt verwacht! De nieuwste boeken voor volwassenen
Ben je een echte boekenfan en kan je niet wachten tot de allernieuwste boeken verschijnen? Bekijk dan hier welke exemplaren je de komende maanden mag verwachten.
 

Pas verschenen:

 • De terugvlucht van Ines Nijs
  Vliegenier Victor Heylighen hielp de Congoroute tussen Brussel en Leopoldstad uitbouwen. Wanneer de snelle evolutie in de luchtvaart tijdens WOII een einde maakt aan zijn vanzelfsprekende overwicht, raakt zijn leven uit balans. Wat moet hij met al die nieuwerwetse boordapparatuur?
 • Het boek van oorlog en vergeten van Joost Loncin
  Charlie Klein komt uitrusten bij zijn grootmoeder aan de Vlaamse kust, na een hachelijke opdracht als hulpverlener in Ethiopië. Ethiopië gaat gebukt onder hongersnood en burgeroorlog, maar Charlie's veer is gebroken. Aan de Westhoek gaat hij met een vriend de confrontatie met zijn eigen (voor)geschiedenis aan.
 • Hemelrijk van Chris De Stoop
  Een zorgcentrum wordt na het bezoek van Sinterklaas getroffen door corona. De sint, mantelverzorger voor zijn oude moeder, wordt als superverspreider bestempeld. Dit waargebeurde verhaal roept indringende vragen op over wat er echt gaande was. Chris De Stoop, zelf jarenlang mantelzorger, brengt een ontroerend, ontluisterend portret van binnenuit. En kom zeker ook naar de auteurslezing in Turnhout op 21 april: je kan er je boek ter plaatse laten signeren!
 • Hemel en hel in kaart van Guido Derksen en Martin van Mousch, met een voorwoord door Jan Mulder
  Sinds het ontstaan van de beschaving heeft de mensheid zich uiteenlopende voorstellingen gemaakt van wat ons na de dood te wachten staat. Dit boek is een cultuurhistorische verkenning van deze voorstellingen en brengt een groot aantal beelden van hemel, hel en andere postmortale werelden op originele wijze in kaart. 
 • Een winter in het zuiderland van Virginie Loveling, bezorgd en van een nawoord voorzien door Ludo Stynen
  Virginie Loveling maakte een lange reis naar de Azurenkust en Italië in de winter van 1887. Anders dan bij veel tijdgenoten beschrijft zij haar reis met een nadruk op haar contacten met mensen van verschillende nationaliteiten en sociale status. Loveling gaat op ontdekkingstocht en stapt vastberaden de wereld in. 
 • Een onverwachte broederschap van Amin Maalouf, vertaald door Hans E. van Riemsdijk
  Alec, een perstekenaar, verstigt zich op een afgelegen eiland in de Atlantische Oceaan. Met zijn buurvrouw, een teruggetrokken schrijfster, heeft hij amper contact. Tot een gigantische stroompanne communicatie met de rest van de wereld onmogelijk maakt. Ze zijn op elkaar aangewezen nu de wereld op de rand van een kernoorlog lijkt te staan ...
 • Boerenpsalm van Felix Timmermans, met illustraties van Koen Broucke, een voorwoord van Bart Van Loo en een nawoord van Gaston Durnez
  In 1935 publiceerde Timmermans Boerenpsalm. In tien hoofdstukken vertelt hij het verhaal van Wortel, een boer die leeft in harmonie met de seizoenen, of dat toch probeert te doen. De roman brengt op bijna mythische manier het Vlaamse boerenleven in beeld, waarbij de relatie tussen boer en veld centraal staat. 
 • De Russische Krim. Geschiedenis van een betwist schiereiland van Emmanuel Wagemans
  De Krim, een schiereiland in de Zwarte Zee, werd in 1954 aan Oekraïne overgedragen. In 2014 annexeerde Russisch president Poetin de Krim en maakte er zo weer een onderdeel van Rusland van. Het begin van het conflict tussen Oekraïne en voormalig moederland Rusland. Lees over de ingewikkelde geschiedenis van dit zuidelijke stukje Rusland en waarom het voor de Russen zo belangrijk is.
 • Marc Sleen: Het rattenkasteel, toelichting door Yves Kerremans en Noël Slangen
  Het rattenkasteel is het vierde Nero-avontuur. Marc Sleen zelf vond het de beste strip uit de reeks. Het is in ieder geval een van de donkerste, want Nero en detective Van Zwam moeten het opnemen tegen gigantische ratten én tegen de sadistische gek Ratsjenko.
 • Marc Sleen: De blauwe toekan, toelichting door Yves Kerremans en Noël Slangen
  De blauwe toekan is het zesde avontuur van Nero. In het verhaal, dat zich grotendeels in het oerwoud afspeelt, maakt krachtpatser Jan Spier voor het eerst zijn opwachting. Slechterik van dienst is de hypnotiseur Piekhasso.
 • Vrijheid is meer dan blijheid van Mark Van de Voorde
  Wat is vrijheid? Vrije ben je pas als je beseft dat je brein weleens met jou aan de haal gaat. Vrij ben je als je de waarheid niet ontkent. En vrij ben je als er een ovehried is die jouw vrijheid waarborgt. Aan vrijheid kleeft verantwoordelijkheid. Vrijheid wordt afgeremd door ons brein, bevorderd door de waarheid, versterkt door solidariteit, verzekerd door de democratie en mogelijk gemaakt door de ethiek.
 • Kind van Aleppo van Wajih Rayyan
  Ayla is twaalf jaar oud wanneer ze met haar grootvader vertrekt uit Syrië naar een onbekende bestemming. Een vlucht voor de dood, waar angst en opluchting, vertrouwen en twijfel elkaar eindeloos aflossen. Uiteindelijk belandt ze in België. Gebaseerd op waargebeurde feiten. 
 • Cartoons 2022
  Sinds 1962 biedt het Cartoonfestival Knokke-Heist elke zomer een podium aan de beste cartoonisten van de hele wereld. Vanaf het ontstaan van het festival publiceert Davidsfonds jaarlijks een selectie uit de genomineerde cartoons van dat jaar. Of cartoons nu kritisch of ontwapenend zijn, brandend actueel of tijdloos, ze brengen uiteenlopende visies op de wereld en de actualiteit in een taal die iedereen begrijpt: humor. 
 • Adrien de Gerlache - de biografie van Jozef Verlinden
  Adrien de Gerlache organiseerde en leidde eind 19de eeuw de eerste Belgische Zuidpoolexpeditie. Hij hoopte er het toerisme op te starten, aan walvisvaart te doen en een wetenschappelijke basis te bouwen. Toch was De Gerlache meer dan een zeeman en poolreiziger. 

Wordt verwacht

Juli

 • Ondergang. De val van Habsburg in de Nederlanden (1648-1815) van Edward De Maesschalck
  In de geschiedschrijving van de Zuidelijke Nederlanden blijft de periode sinds de afscheiding van Nederland tot aan de slag bij Waterloo doorgaan onderbelicht. Rampen en oorlogen teisterden het land, dat machteloos opeenvolgende regimes moest doorstaan. Toch verdubbelde in die jaren haast de bevolking, werden de meeste grote steenwegen aangelegd en werd de intensieven landbouw een voorbeeld voor heel Europa. 

Augustus

 • Wie wij waren. Een gesprek van Herman Van Rompuy en Rik Van Cauwelaert
  Vier dagen lang zitten beide heren aan een tafel in de kloosterbibliotheek van Affligem. Ze blikken terug op de steeds veranderende wereld zoals zij die in de afgelopen driekwart eeuw hebben beleefd en waargenomen, als politicus en journalist. Herinneringen, ervaringen en argumenten cirkelen om de grote vragen van de afgelopen decennia heen. 
 • Waarom we niks van de Oriënt begrijpen (En waarom we dat wel zouden moeten doen) van Dirk Tieleman
  Vijftig jaar geleden koste een vat olie plots vier keer meer. Het is het begin van een machtswissel die de wereld ingrijpend veranderd. Dirk Tieleman reisde in 1969 naar het Midden-Oosten en bleef in de daaropvolgende halve eeuw een bevoorrechte getuige, van Iran, Irak en Afghanistan tot de Oriënt en door Centraal-Azië. Waarom begrijpen we niks van de regio, en wat is er dan zo belangrijk?
 • De Roets 2023
  Ook in 2023 laat De Roets je weer elke week markante mensen en historische verhalen uit onze contreien (her)ontdekken. Elke week krijg je in deze kalender verrassende weetjes, is er voldoende ruimte voor notities en zijn er voor quizfanaten heel wat historische puzzels, voor groot en klein. 
 • Het slechte geweten van Vlaanderen van Kevin Absillis 
  Hendrik Conscience: ooit geprezen als de man die zijn volk leerde lezen, nu verguisd als iemand die de vlaming racistische en kolonialistische opvattingen aanpraatte. Hij belichaamt het slechte geweten van Vlaanderen. Maar waarom? Dit boek zoekt het uit en demonstreert finaal waarom een beschuldigde altijd het voordeel van de twijfel verdient.

September

 • HNITA. Hoe Heist-op-den-Berg een Europese jazzhoofdstad werd van Jan Van den Broeck
  Juul Anthonissen deed wat hij altijd al had willen doen: in zijn eigen Heist-op-den-Berg een jazzclub openen. De HNITA Jazz Club was al snel de tweede thuis voor de allergrootste jazzartiesten. De geschiedenis van deze jazzclub verneem je via verhalen van mensen die al jaren op de eerste rij zaten: muzikanten, jazzliefhebbers, bestuursleden, sympathistnen en toevallige passanten. 
 • Rudolf Boehm. Een filosofische biografie van Jonas Vanbrabant
  Fudolf Boehm (1927-2019) was een Duits filosofoof die in de jaren '70 en '80 uitgroeide tot een van de grote vier van de filosifefaculteit van de Gentse universiteit, maar Boehm bleef eerder in de luwte. Ontdek wat deze man doorheen zijn leven verwezenlijkte.

Oktober

 • De gelovige atheïst van Sander Herremans
  Sander Herremans viel van zijn geloof toen hij ontdekte dat de Kerstman niet bestaat. Hij bleef worstelen met het feit dat de meerderheid van de wereldbevolking zich wel tot een religie rekent. Tijdens een reis door India vond hij een sleutel tot interpretaties die de tegenstelling tussen wel of niet geloven herdefiniëren. Hij toont nu aan dat diepgaande spiritualiteit en religiositeit vandaag meer nodig zijn dan ooit. 

November

 • Tropenwee van Henri Van Booven. Bezorgd en van een nawoord voorzien door Luc Renders.
  Deze roman uit 1904 is de Nederlandse tegenhanger van het iconische Heart of Darkness van Joseph Conrad. Van Booven trok in 1898 in dienst van de Nieuwe Afrikaansche Handels-Vennootschap naar Congo om er op een handelspost te werken. Onderweg naar het binnenland werd hij dodelijk ziek en zag zichzelf genoodzaakt onmiddelijk naar Europa terug te keren. In zijn roman verwerkte Van Booven dit persoonlijke trauma. Deze heruitgave van de tekst uit 1948 is aangevuld met het volledige Congodagboek van de schrijver, zijn Congobrieven en schetsen.

Januari

 • Politiek zonder partijen van Simone Weil en Alicja Gescinska
  Zijn politieke partijen de oplossing of de oorzaak van het democratisch deficit en de problemen van het politieke theater? De Franse filosofe Simone Weil pleitte in een postuum gepubliceerd essay voor een radicale afschaffine van alle politieke partijen. Alicja Gescinska schetst een kort biografisch portret van Weil en presenteert de eerste Nederlandse vertaling van haar essay ooit. In een afsluitend essay gaat Gescinska in filosofische dialoog met Weil. Hoe accuraat, actueel en bruikbaar zijn 80 jaar later de bevindingen van Weil?
 • Van oude mensen van Laure Adler
  Dit boek is een reisverslag uit het land dat we ooit allemaal zullen bewonen. Het bestaat uit dingen die Laure Adler heeft waargenomen, gehoord, gezien of meegemaakt. Vijftig jaar na het magistrale boek van Simone de Beauvoir over de ouderdom probeert ook zij door te dringen tot de essentie van onze endigheid. Een zelfhulpgids voor wie waardig en gelukkig ouder wil worden is het niet, wel een subjectieve beschrijving van het kan betekenen oud te worden. Benieuwd naar de nieuwste boeken? Op zoek naar leestips, recensies of achtergrondinformatie? Schrijf je in op onze boekenmailing en ontvang dit alles rechtstreeks in je mailbox! Of volg ons op facebook voor meer nieuws en toppers.

Terug

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat wij u de beste ervaring op onze website geven. Dit omvat cookies van websites van derden van sociale media als u een pagina bezoekt die embedded content bevat van sociale media. Dergelijke cookies van derden kunnen uw gebruik van deze website volgen. Als u doorgaat met gebruik van deze website, gaan we ervan uit dat u alle cookies op deze website graag ontvangt. U kunt echter uw cookie-instellingen op elk gewenst moment wijzigen door uw cookies voor dit domein te wissen.