Voorpublicatie Koken met Pettson en Findus

Omslag recepten.png

Voorpublicatie Koken met Pettson en Findus

Gepubliceerd door Davidsfonds op 10 december 2022

In februari mag je je aan een nieuw boek van Pettson en Findus verwachten. Dit keer volg je het olijke duo de keuken in met de heerlijke recepten uit Koken met Pettson en Findus, voor groot en klein. 
Voor wie het water al in de mond loopt: lees zeker verder, want jou wachten een paar verrukkelijke voorproevertjes! Ideaal voor de donkere winterperiode.

Saffraanbroodjes of lussekatter

Op 13 december viert men in Zweden Sankta Lucia of het Feest van het Licht. Traditioneel eet men dan saffraanbroodjes die men daar lussekatter (lichtkatten) noemt. Findus vindt dat geen goede naam.
‘Waarom noemen we dat toch zo? Saffraanbroodjes lijken helemaal niet op katten’, zegt hij verontwaardigd.
Pettson is het met hem eens.
‘We kunnen ze wel een andere naam geven’, stelt hij voor.
Findus kijkt nadenkend naar zijn zoete saffraanbroodjes. Ze hebben allemaal verschillende vormen: dik, dun, groot, klein, recht, rond…
‘Ik weet het! roept hij triomfantelijk uit. ‘We noemen ze “lichtmukkels”.’
Dit heb je nodig voor saffraanbroodjes:recepten P&F 1
  • 1 g saffraan
  • 1 suikerklontje
  • 50 g gist
  • 0,5 l melk
  • 200 g boter
  • 0,5 tl zout
  • 3 dl kristalsuiker
  • 2 l tarwebloem
  • 1 losgeklopt ei
  • rozijnen

En zo maak je het

Recepten P&F 21. Stamp de saffraan fijn in een vijzel, samen met het suikerklontje. Verkruimel de gist in een kom en meng met een beetje koude melk.
2. Smelt de boter in een kookpan en voeg er de rest van de melk aan toe. Warm lichtjes op.
3. Giet het lauwe mengsel van boter en melk over de gist en voeg ook het zout, de suiker en de saffraan toe. Voeg daarna beetje bij beetje de bloem toe. Kneed tot een soepel deeg en laat het 30-40 minuten onder een handdoek rijzen.
4. Leg het deeg op een bebloemd aanrecht. Verdeel het deeg in gelijke stukken en rol er lange worstjes van. Vorm van de worstjes ‘S’-vormige broodjes (het eindresultaat ziet er typisch uit als een ‘S’ of een ‘8’, maar je mag er ook je eigen vorm aan geven). Leg een rozijn in het begin en het einde van je ‘S’. Leg je broodjes op een bakplaat (ingeboterd of met bakpapier bekleed) en laat ze nog 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 225 °C.
5. Klop het ei los met een beetje water en bestrijk de broodjes met het eimengsel. Zet de broodjes 8-10 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudgeel zijn.

Gemberkoekjes

‘Morgen vieren we het Feest van het Licht, Sankta Lucia’, zegt Pettson.
‘Hoera! Dan moeten we zeker ook gemberkoekjes bakken’, juicht Findus.
‘Ik heb het deeg al klaargemaakt’, zegt Pettson en hij neemt een deegrol klaar.
Findus steekt allerlei vormpjes uit het deeg: varkens, sterren en hartjes en smult al het deeg op dat er dan nog overblijft. Want het deeg is bijna even lekker als de koekjes zelf.
Dit heb je nodig voor gemberkoekjes
  • 150 g boterRecepten P&F 4
  • 2 dl stroop
  • 5 dl suiker
  • 2 dl water
  • 1 el kaneel
  • 1 el gemalen kruidnagel
  • 1 el gemberpoeder
  • 1 el baksoda
  • 1,5 l tarwebloem
  • eventueel 2 dl gepelde zoete amandelen

En zo maak je het

Recepten P&F 31. Smelt de boter en meng met de stroop en de suiker. Voeg het water toe, de kruiden en de baksoda. Voeg er beetje bij beetje de bloem aan toe en kneed tot een stevig en glad deeg op een bebloemd aanrecht. Laat het deeg een nacht rusten op een koele plaats.
2. Verwarm de oven voor op 200-225 °C. Rol het deeg uit en steek er koekjes uit met vormpjes. Je kunt de koekjes ook versieren met een amandel.
3. Bak de koekjes in de voorverwarmde oven gedurende 5-7 minuten. Let op dat de koekjes niet verbranden of te donker worden.
Deze recepten en afbeeldingen komen uit het boek Koken met Pettson en Findus (2023) van Sven Nordqvist.
Vanaf februari 2023 koop je het boek op onze website. Wil je weten wat kinderen van al dit lekkers vinden? Lees dan zeker ook Het Accent in januari!

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen