Voor jou gelezen: Uit het niets

Uit het niets cover.png

Voor jou gelezen: Uit het niets

Gepubliceerd door Davidsfonds op 12 maart 2022

De labyrintrennerDe hongerspelenDivergent… De jeugdboeken van de laatste jaren hadden één grote tendens: ze speelden zich bijna allemaal af in een post-apocalyptische wereld. Vooral Engelstalige schrijvers lieten zich inspireren door deze nieuwe trend, maar met Uit het niets treedt Aline Sax, een schrijfster uit Antwerpen, in hun voetsporen. En hoe!

Post-apocalyptische romans

In post-apocalyptische romans gaat de wereld zoals we die kennen ten onder. Of het nu door een dictator, een oorlog, een ziekte of een natuurramp is. Het hoofdpersonage probeert zichzelf, en bijgevolg ook de hele wereld, te redden van de ondergang. De meeste romans spelen zich af in de nabije toekomst of in het heden. Het gaat nooit over een wereld die heel ver van de onze afstaat. Dat maakt de verhalen des te spannender.

Verlaten luchthaven

In Uit het niets ontwaakt Elisabeth in een verlaten luchthaven. De tientallen mensen die ook in de luchthaven leven vertellen haar dat de wereld vergaan is door een vulkaanuitbarsting. De zon is verduisterd, de aarde koud en de lucht giftig. Maar Elisabeth herinnert zich niets meer van de natuurramp. En niemand anders lijkt zich iets te herinneren, behalve een paar enkelingen die alle informatie verzwijgen en in De Raad zetelen. De Raad is een elitegroepje van de allereerste bewoners van de luchthaven. Zij hebben alles voor het zeggen.

Als een groepje op expeditie gaat om voedsel, medicijnen en overlevenden te zoeken, mogen nieuwelingen niet aansluiten. En alle elektriciteit in de luchthaven is afgesloten, behalve in de controlekamer. Waarom zouden ze kostbare energie verspillen aan bewakingscamera’s? Houdt iemand hen in de gaten? Er lijken gaten te zitten in het apocalyps-verhaal dat De Raad hen vertelt. Wie kan ze nog vertrouwen? Elisabeth moet en zal haar herinneringen terugkrijgen. Maar wil ze dat wel?

Vulkaanuitbarsting

De vulkaanuitbarsting is een rode draad die terugkomt in het hele verhaal. Eén van de eerste dingen die Elisabeth zich herinnert, is de brief van Plinius De Jongere aan zijn vader Plinius De Oudere. Daarin beschrijft hij wat misschien wel de bekendste vulkaanuitbarsting van de geschiedenis is: de uitbarsting van de Vesuvius waardoor de mensen van Pompeii massaal stierven. Waarom herinnert Elisabeth zich wel een stukje Latijnse tekst, maar niets anders? En de vulkaan komt nog een keertje terug als ze in een restaurant een ‘pizza Vesuvius’ bestelt zonder er al te veel bij stil te staan wat ze wil eten. Staat de vulkaan symbool voor Elisabeth zelf die emotioneel op uitbarsten staat?

Vergeten of herinneren?

Waar andere jeugdboeken vaak zware thema’s zoals depressie, verdriet en verlies links laten liggen, pakt schrijfster Aline Sax in Uit het niets al deze thema’s vast. De herinneringen die Elisabeth namelijk stukje bij beetje terugkrijgt, zijn niet van de minste. De traumatische gebeurtenissen die ze meemaakte vlak voor ze in de luchthaven ontwaakte, hakken er diep in. Aline Sax brengt die zware thema’s op een verstaanbare manier waardoor ze bespreekbaar gemaakt worden voor jeugd. De grote vraag blijft: is vergeten beter dan herinneren?

De Nederlandstalige Labyrintrenner met een twist

Of ik dit boek zou klasseren onder post-apocalyptische romans? Absoluut. Sterker nog, ik zou het boek omschrijven als ‘de Nederlandstalige labyrintrenner met een twist’, want ook in dat verhaal weet het hoofdpersonage niet wie te vertrouwen. Maar de plottwist in Uit het niets is tien keer groter dan die van eender welke post-apocalyptische roman die ik al gelezen heb. Als fan van het genre, was ik werkelijk onder de indruk van hoe Aline Sax het genre nam en er haar eigen ding van maakte.

Zelf benieuwd geworden naar dit boek? Je kan ‘Uit het niets’ van Aline Sax nu kopen op davidsfonds.be! Voor de jeugdboekenmaand geven we trouwens een aantal boeken weg. Maak jij graag kans op een boek? Deelnemen aan onze winactie kan hier, nog tot 31 maart. Hou deze blog zeker in de gaten voor meer toffe boekverslagen en interessante interviews!

Wie met donkere gedachten of vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op http://www.zelfmoord1813.be.

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen