6 x doen met (klein)kinderen in de kerstvakantie

kerstvakantietips 2017.webp

6 x doen met (klein)kinderen in de kerstvakantie

Gepubliceerd door Davidsfonds op 22 december 2017

Kerstvakantie, de mooiste tijd van het jaar. Naast aanschuiven aan de kerstdis, pakjes openmaken, (hopelijk) sneeuwmannen maken en klinken op het nieuwe jaar, blijft er waarschijnlijk toch nog vrije tijd over. Zeker voor je kroost die volop geniet van de kerstvakantie. Heb je nog geen concrete plannen om die lege momenten op te vullen? We maken het je gemakkelijk en lijsten de leukste activiteiten bij onze cultuurpartners en afdelingen op. Geniet van de feestdagen en van de vakantie!

1. Doe mee met het kerstatelier voor kinderen bij M HKA

Het M HKA in Antwerpen is een plaats voor kunst, avontuur en plezier. Ook voormhka kinderen! Tijdens de kerstvakantie komen kinderen samen om hun eigen kijk op kunst te ontdekken en zelf vorm te geven. Creativiteit kent hier geen grenzen. De gidsen van M HKA gaan telkens mee op pad om te filmen, fotograferen, schilderen, toneel te spelen en zo veel meer.

Tijdens de kerstvakantie zijn er 2 x 2 ateliers:

  • Si Singamangaraja XII

‘Wat krijg je als je 12 kunstenaars uit Indonesië een museumzaal ter beschikking geeft? Een tentoonstelling vol interessante objecten, vlaggen, kunstwerken, prints en zelfs een hologram over de geschiedenis van hun land. Benieuwd wat dat ook met Antwerpen te maken heeft? Trek je tijdreizigerskostuum aan en ga op onderzoek!’

ℹ️ Si Singamangaraja XII vindt plaats op donderdag 28 en vrijdag 29 december of op dinsdag 2 en woensdag 3 januari, telkens van 10 tot 16 uur. Het atelier is geschikt voor kinderen van de derde kleuterklas t.e.m. het tweede leerjaar. Bovendien is er gratis opvang mogelijk van 9 tot 10 uur en van 16 uur tot 17 uur.

Het atelier kost 45 euro voor 2 dagen, inschrijven is verplicht via reservatie@muhka.be. Schrijf je snel in, want de plaatsen zijn beperkt.

  • Het land van boter en honing

Tijdens dit atelier maken kinderen kennis met Joseph Beuys, een kunstenaar die kunstwerken maakt uit boter en honing, met krijtborden en hout en met allerlei andere speciale voorwerpen. En toevallig heeft het M HKA die materialen speciaal voor de kinderen in het museum klaarstaan. Misschien krijgt een van de honingkunstwerken wel een plaatsje in het M HKA …

ℹ️ Het land van boter en honing vindt plaats op donderdag 28 en vrijdag 29 december of op dinsdag 2 en woensdag 3 januari, telkens van 10 tot 16 uur. Het atelier is geschikt voor kinderen van het derde t.e.m. het zesde leerjaar. Bovendien is er gratis opvang mogelijk van 9 tot 10 uur en van 16 uur tot 17 uur.

Het atelier kost 45 euro voor 2 dagen, inschrijven is verplicht via reservatie@muhka.be. Schrijf je snel in, want de plaatsen zijn beperkt.

2. Vertrek op ruiktocht in het Gallo-Romeins Museum

vlieg_banner

Naast koekjes-, dennenboom- en inpakpapiergeur kan je in het Gallo-Romeins Museum nog heel wat anders opsnuiven tijdens de kerstvakantie. Want dan strijkt Vlieg er neer met een uitdagend geurparcours voor kinderen. Dat circuit voert hen dwars door de wereld van prehistorische jagers-verzamelaars, landbouwers en Gallo-Romeinen. Herkennen ze echte dierenhuid met hun neus? Waaraan doet de geur van vuur denken? Welke kruiden gebruikte de Romeinse kok? Zo maken je (klein)kinderen speels kennis met het verre verleden. En wie de ruiktocht tot een goed einde brengt, mag de Schat van Vlieg mee naar huis nemen. Joepie!

ℹ️ Voor kinderen van 6 t.e.m. 12 jaar. De ruiktocht is inbegrepen in de toegangsprijs, duurt ongeveer 1 uur en loopt van zaterdag 23 december t.e.m. zondag 7 januari van 10 tot 18 uur. Opgelet: tijdens de kerstvakantie is het museum gesloten op 25 december en 1 januari. Reserveren is niet nodig. Alle info vind je hier.

3. Bezoek het STAM met kinderen

Ook het STAM ziet kinderen graag komen. Voor hen is er de zoektocht ‘Cuberdanny zoekt een toren’ met een leuk doe-boekje:

cuberdanny‘Cuberdanny is zot van torens! Deze cuberdon op pootjes zou graag de top zijn van een toren in Gent. Maar waar moet die toren komen? En hoe moet die eruitzien? Hoe hoog is hij dan best? En …? Dat zijn wat veel vragen voor Cuberdanny alleen. Help jij hem mee zoeken naar een geschikte toren? Ga in de STAMzalen doorheen Het verhaal van Gent op zoek naar Cuberdanny en beantwoord zijn vragen en opdrachten. Zo verzamel je heel wat tips. Een doe-boekje vol leuke opdrachten en met prachtige illustraties van Pieter Gaudesaboos.’

ℹ️ De zoektocht is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar die met hun (groot)ouders, tantes, ooms … STAM bezoeken. De zoektocht en het boekje kosten vijf euro, reserveren is niet nodig. ‘Cuberdanny zoekt een toren’ duurt ongeveer 1.30 uur. Alle info vind je hier.

Tijdens de eindejaarsweek (van 26 tot 30 december 2017) vertrekt er ook elke dag om 14 uur een gezinsrondleiding door ‘Het verhaal van Gent’:

‘Jong en oud(er) nemen samen een plezante duik in de Gentse stadsgeschiedenis o.l.v. een ervaren gids. Die neemt kinderen en volwassenen samen op sleeptouw voor een rondleiding waarin niet alleen hij/zijzelf aan het woord is: je leert ook van elkaar. Ontdek de stad en haar geschiedenis op interactieve wijze en kruip zelf in de huid van Keizer Karel. Anderhalf uur kwaliteitstijd met je kroost … inschrijven maar!’

ℹ️ Inschrijven kan hier, je vindt er ook alle info.

4. Doorloop het gezinsparcours in Kazerne Dossin

Kazerne DossinHet interactieve belevingsparcours in Kazerne Dossin stuurt je samen met de (klein)kinderen op pad. Gewapend met een bosje sleutels ga je op zoek naar kistjes op strategische plaatsen in het museum. In die kistjes zitten opdrachten: zo ontdek je stap voor stap het verhaal van Simon Gronowski. Simon was 11 jaar toen hij tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met zijn moeder vanuit de Dossinkazerne werd gedeporteerd naar Auschwitz. Maar daar kwam hij nooit aan … Simon wist onderweg uit de trein te springen en te ontsnappen. Als alle opdrachten afgewerkt zijn, is er ook nog tijd om te knutselen.

ℹ️ Het parcours is geschikt voor kinderen van de lagere school die worden begeleid door een volwassene. Kinderen bezoeken het museum aan verminderd tarief: tot 10 jaar is het gratis, kinderen en jongeren tussen 10 en 21 jaar betalen 4 euro. Volwassenen betalen 10 euro. Alle informatie vind je hier.

5. Geniet van De NotenkrakerMozart! – de musical en Roodkapje bij Music Hall

Een kerstvakantie zonder kerstklassiekers is geen échte kerstvakantie. Dat vinden ze ook bij Music Hall: vanaf 27 december staat De Notenkraker op de planken in Vorst Nationaal. De muziek van Tsjaikovski, de virtuoze danspartijen en de enscenering van Franco Dragone maken van de voorstellingen een ongeëvenaard familiespektakel.

Ook Mozart! – de musical (Antwerpen) en Roodkapje (Gent) spelen tijdens de kerstvakantie. Keuze zat voor de musicalliefhebbers!

ℹ️ Alle informatie vind je hier. Met de Davidsfonds Cultuurkaart krijg je trouwens 15% korting op bovenstaande producties.

6. Zing mee tijdens U zijt wellekome op tweede kerstdag

CAMPAGNEBEELDUZW1Ten slotte organiseren Davidsfonds afdelingen naar goede gewoonte U zijt wellekome op tweede kerstdag. Dat is een samenzang voor een goed doel in hun dorp of stad. Iedereen is welkom om mee kerstliederen te komen zingen en samen met anderen het kerstverhaal op een sfeervolle en originele manier te beleven. De opbrengst van de samenzang gaat naar een goed doel dat onze vrijwilligers steunen. Een van de grootste samenzangen vindt jaarlijks plaats in de basiliek van Koekelberg in Brussel op dinsdag 26 december om 16 uur. En u zijt wellekome! Andere organiserende afdelingen vind je hier.

___

Prettige kerstvakantie!

Labels: Cultuurregio Thema | hoofdthema Thema | subthema Kunst & Cultuur Thema | subthema Mens & Maatschappij Thema | subthema Religie & Zingeving Thema | subthema Taal Vaste organisatie-brede koepelactiviteit


De boeken van Jos Vandervelden

9789022340653.jpg

De mooiste geschiedenis van België

9789002268649.jpeg

Op reis met Vlaamse meesters

9789022340639.jpg

De verborgen geschiedenis van Vlaanderen

9789022340646.jpg

De verloren geschiedenis van Vlaanderen