logoprint

Davidsfonds vzw - Quinten Metsysplein 12 - 3000 Leuven - tel.: 016/310.600 - fax: 016/310.608 - info@davidsfonds.be
 Share Instagram: davidsfonds.cultuurnetwerk

Vlaanderen: Verbeelding werkt
Nieuws

Wie zijn we | Bestuur | Nieuws | Activiteiten | Foto's | Inschrijven op de activiteitenmailing


03/09/2019 - Ledenblad september 2019
 Komende activiteiten voor de maanden september, oktober, november 2019:

* Donderdag 5 september 2019: Bezoek aan de Sint-Stefanuskerk s' Gerenelderen onder leiding van stadsgids Paul Denis
*Zondag 20 oktober 2019: Vers geperst in zaal van ' t Convent ( vroegere kapel van Onbevlekte Ontvangenis )St.Jansstraat 11 3700 Tongeren
*Vrijdagen 8 en 15 november 2019 van 14 tot 17 uur: Davidsfonds Academie, cursusreeks(2): Wat een zotten die Romeinen? Een Romeinse visie op mentale stoornisssen. Bert Gevaert.


Voor meer info omtrent deze activiteiten, zie ledenblad ( voor de DF -leden)  en /of facebookpagina's  Davidsfonds Tongeren of  Groep van Davidsfonds Tongeren.( evenementen) 


CULTUURTIPS:
tip : 8 september 2019: OPEN MONUMENTENDAG   in het teken van het Romeinse aquaduct, het grootste aarden monument in Vlaanderen. 13.30u en 14.30u: begeleide wandelingen, start aan het infopunt van het Pliniuspark 14u en 15u: kinderwandeling zie www.openmonumentendag.be   
 
tip : 13 oktober 2019: GENEALOGISCHE ONTMOETINGSDAG, Gallo-Romeins Museum van 11u tot 17 u (Vlaamse Vereniging voor Familiekunde) 
 
tip : TERRA MOSANA De Stad Tongeren neemt deel aan het internationale project ‘Terra Mosana’. Om meer zicht te krijgen op de historische thema’s die bewoners en bezoekers van de Euregio Maas-Rijn interessant vinden werd een enquête ontwikkeld, waaraan u kunt deelnemen via deze link:   https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScYB7aecZJ9A0uxVpimRijLWKYAgRuZhtVJ0uC4qF106XGdw/viewform?fbzx=368441933802104512&fbclid=IwAR13pIYS1_UFiTbhJmq74JwXsh8n3YejDhryXrIuXLI7VMVCS nWXtt3IkeQ   __________________________________________________________________________ 
 


Lees meer …
28/05/2019 - Ledenblad zomer 2019
Zomeractiviteiten vanaf 1 juni tem 30 september 2019:

*donderdag 6 juni: Lezing door Rombout Nijssen: Hoe Phili...BOSmans werd. om 20uur in het GRM
*zaterdag 22 juni : Eucharistieviering in Sint-Lutgarduskerk te Tongeren om 18.30 u ( Sint Lutgart ,Patrones Davidsfonds)

DAVIDSFONDS ACADEMIE : zomercursussen zie://www.davidsfonds.be/academie/course/list.phtml?summercourse=Y

CULTUURTIPS:
ALBANOVA festival voor muziek van vroeger en nu . Zondag 30 juni 2019 , Alden-Biesen-Bilzen :programma en tickets op:zie
https://www.albanovafestival.com/


STADSFESTIVAL MOMENT : vanaf de zomer TIJD tot het begin van de winterTIJD
TIJD is de rode draad doorheen verschillende culturele evenementen in de eerste stad van ons land Tongeren. De hele zomer lang staan expo's, theater, muziek, openluchtcinema, litteraire sessies en andere events op het programma : zie 
https://moment.tongeren.be/kalender/2019


ZOMERZOEKTOCHT 2019: Tongeren en Bilzen vanaf 1 juni -15 september en 29 juni -15 september

ZOMERZOEKTOCHT in eigen streek  
 
Het wordt druk in Tongeren en Bilzen, tussen 1 juni en 15 september!  De Davidsfonds Zomerzoektocht brengt immers jaarlijks duizenden speurneuzen op de been.  Zelfs wie in onze mooie streek woont, zal heel wat hoogtepunten en verborgen parels van Bilzen en Tongeren ontdekken op het parcours dat samen met de toeristische diensten werd uitgestippeld. Trek uw makkelijkste schoenen aan, nodig familie en vrienden uit en geniet van deze ontdekkingstocht in uw eigen regio. Je kan een lus-vormig wandelparcours volgen.  Met de fiets of met de auto rijd je naar de verschillende stopplaatsen terwijl je het Haspengouwse landschap bewondert. Onderweg bieden gastvrije horeca en handelaars je leuke extraatjes aan. Bovendien geniet je van het aangenaam gezelschap van mede-zoektochters en maak je kans op prachtige prijzen! 
 
Twee formules:
-  de klassieke zoektocht: koop je deelnemingspakket bij de toeristische dienst van Bilzen (Alden Biesen, Kasteelstraat 6 in Bilzen) of bij de toeristische dienst van Tongeren (Julianus shopping, Via Julianus 2 in Tongeren)
- de familiezoektocht: die past dit jaar trouwens in de Schatten van Vlieg en start op zaterdag 29 juni 2019: koop je deelnemingspakket alleen bij de toeristische dienst van Tongeren 
 
€ ?
15 euro met de Davidsfonds Cultuurkaart 20 euro voor KBC-klanten, met mogelijkheid om een gratis Davidsfonds Cultuurkaart aan te vragen 25 euro indien je je adres achterlaat en aangeeft een gratis Davidsfonds Cultuurkaart aan te vragen. 30 euro zonder de vorige voordelen. Voor de familiezoektocht kun je ook een extra deelnemingspakket aankopen voor maar 6 euro (zonder streekgids). 
 
Het pakket bevat: - een deelnemingsbrochure met de parcoursbeschrijving en vragen - een gloednieuwe streekgids over Haspengouw ter waarde van 17,50 euro  - een folder met meer dan 120 extraatjes bij Limburgse horeca en handelaars onderweg
Lees meer …
01/04/2019 - Ledenblad april -mei 2019
 Agenda voor activiteiten  april en mei 2019:
* Donderdag 4 april, 20 u, Gallo -Romeins-Museum: lezing van Vic Mennen: De herkomst van onze familienaam (samen met KLGOG)
* Donderdag 18 april,20u, Gallo-Romein Museum:Lezing Spraakwater:Topstukken van het GRM.De keuze van de conservator(samen GRM)
* Donderdag 2 mei 20u, Gallo-Romeins-Museum:Lezing van Annelies de Raaymaeker :Het grafveld van Heufkensberg in Koninksem (samen met KLGOG)
* Donderdag 16 mei 20u,Gallo-Romeins-Museum:Lezing Spraakwater:Homeros'Odyssee.Een zwerver komt thuis.(samen GRM)
TIPS:
*Maandag 1 april ,19.15 u , Parochiecentrum S. Jan:Armoede in Tongeren, en wij als Christenen. Een ruim  patsoraal beraad, open voor iedereen.
* B-CLASSIC ONTDEKKINGSFESTIVAL 2019 ( zie eerdere info)Data: 1/5-2/5-3/5-4/5-5/5 op diverse locaties Tongeren)
* Zondag 30 juni 2019  : ALBANOVA:Midzomerfestival voor muziek van vroeger en nu , Alden Biesen- Bilzen.
* ZOMERZOEKTOCHT 2019 : Tongeren en Bilzen ( latere info volgt )

Lees meer …
20/03/2019 - Nacht van de geschiedenis en Icoonschilder Pieter LIKET(Bolder)
 De zeventiende ‘Nacht van de Geschiedenis’ stond in het teken van 'MEESTERSCHAP'
 
Davidsfonds Tongeren organiseerde dit jaar de Nacht van de geschiedenis  samen met icoonschilder Pieter LIKET ( reeds jaren Davidsfondslid ) .
  
Pieter Liket leerde de Griekse en Russische discipline om iconen te schilderen met strikte regels inzake materialen, technieken en voorstellingen in Beieren, Tilburg en Tongerlo. Hij  bleef iconen bestuderen in de kloosters op de Berg Athos, de 'autonome monastieke staat van de heilige berg' in Noord -Griekenland maar hij schildert de iconen wel thuis, in het rustige Bolder. 
 
Een 35-tal geïnteresseerden (waaronder enkele icoonkenners uit Binkom)  verzamelden dinsdagavond 19/03/2019 in de aula van het Gallo-Romeins- Museum te Tongeren. 
Aan de hand van een prachtig in elkaar gestoken power point ( door Mevr. M. Reggers) vertelde de 'meester in het icoonschilderen volgens de eeuwenoude vroegchristelijke en Byzantijnse traditie ' over de ontstaansgeschiedenis van deze kunstvorm . Hij wees op de subtiele stijlverschillen in ieder icoon waardoor ieder kunstwerk beladen word met een rijke en onveranderlijke symboliek. We konden de sfeer van de Athosberg  en het monnikenleven aldaar bijna letterlijk proeven 'Monnikengeduld en tempera ' .
Een mooi uitgestalde icooncollectie naast mooie kunstboeken en kunstmateriaal maakten deze lezing zeer aanschouwelijk. Pieter liet de toehoorders kennismaken met zijn kunsttechnieken. Het vragenuurtje nadien en de mooi uitgewerkte presentatie hebben de deelnemers een warme en aangename Nacht van de geschiedenis gebracht. 
 
 
 
Lees meer …
25/02/2019 - Ledenblad maart 2019
Activiteiten van maart 2019:

 * Donderdag 7 maart om 20 u  in GRM: Lezing door Stefan Lycops: Oorlogsellende en stagnatie in Loon, 16° -18° Eeeuw.
 * Dinsdag 19 maart om 20 u in GRM: NACHT VAN DE GESCHIEDENIS, Lezing door Iconenschilder Pieter Liket.
 * Donderdag 21 maart om 20 u in GRM: Lezingenreeks Spraakwater: Massageweld in het verre Noorden:Caesars verovering van Noord-Gallië, door Prof. Nico Roymans
 * Donderdag 28 maart om 20u in GRM: Lezing door Louis Petiels: Jezus van Nazareth , Het begin van een wereldreligie.

TIP:
 De leden van het BASILICA-KOOR nodigen u uit op hun 9de SPAGHETTI-LUNCH,  op zondag 17 maart, Zaal de Meir, in Henis – Tongeren. info over keuzemenu en inschrijving: zie www.basilicakoor.net Inschrijven kan tot 10 maart bij de koorleden, via 0494 42 31 48 of via basilicakoor@telenet.be  Lees meer …
14/02/2019 - Bezoek aan tentoonstelling 'Limburg tussen staf en troon, 1000 jaar graafschap Loon.
 Woensdag 13/02 verzamelden een 16 - tal geïnteresseerden te Alden Biesen voor een geleid bezoek aan de tentoonstelling ' Limburg tussen staf en troon , 1000 jaar graafschap Loon. Stephan Hendrikx gidste het gezelschap op een enthousiaste wijze door dit toch wel moeilijk geschiedkundig verleden van onze provincie , De toehoorders hingen aan zijn lippen. Hij wist te boeien met zijn vele annecdotes en als kers op de taart zong hij voor ons 'Het lied van Loon' . Tenslotte weten wij nu dat onze provincie een verkeerde naam draagt en is 'het bronsgroen eikenhout ' geen gepast volkslied voor onze streek. Prof. Jan Vaes , curator van deze tentoonstelling , wil er ons duidelijk van bewust maken. Met zijn boek ( uitgegeven door Davidsfonds) en met de tentoonstelling die ook naar het buitenland trekt ( waar de graven van Loon destijds ook bezittingen hadden ) . Nog te bezoeken tot 10 maart .
Fo
Lees meer …
07/01/2019 - Ledenblad januari en februari 2019
 Volgende activiteiten staan gepland voor januari 2019:
* 017/01: Spraakwater: Lezing "La cité des Tongres" , de Civitas Tungrorum:volk, territorium en ontwikkeling. Prof.em.Raymond Brulet, UCL(lezing in het frans)
* 27/01: Nieuwjaarsreceptie, causerie door Rick DE LEEUW & prijsuitreiking Junior Journalistenwedstrijd
*01/02, 08/02,15/02 en 22/02: Davidsfonds Academie: Homo Culturalis,Ontstaan en ontwikkeling van cultureel gedrag.
*07/02: Lezing door Koenraad Nijssen : Het leven van Jan van Vlaanderen (ism K.L.G.O.G)
*13/02: Tentoonstellingsbezoek: Limburg tussen staf en troon, 1000 jaar Graafschap Loon , in de Landscommanderij Aldenbiesen
*21/02: Spraakwater: Lezing "Onder onze voeten", Luxueuze stadswoningen op het museumterrein, door Petra Driesen, bvba Aron

Meer : zie fb-pagina davidsfonds tongeren (evenementen) , of fb-pagina 'groep van davidsfonds Tongeren' of www.tongeren.davidsfonds.be.07/01/2019 - DF-Tongeren houdt op zondag 27 februari 2019 om 10.30 u haar nieuwjaarsreceptie met causerie door Rick DE LEEUW & prijsuitreiking Junior Journalistwedstrijd
 Dit jaar dus geen TOAST LITERAIR . In de plaats houden wij dus een nieuwjaarsreceptie op 27 januari ek. met causerie en prijsuitreiking Junior Journalistwedstrijd. Lees meer …
14/12/2018 - Ierse avond in Café Gerechtshof voor de vrienden van Davidsfonds Tongeren
20/11/2018 - Ledenblad december 2018
25/10/2018 - Ledenblad november 2018
 Activiteiten voor de maand november zijn de volgende ( zie ook activiteitenagenda van deze website)

* donderdag 8 november , 20 uur, Gallo Romeins Museum: Lezing door Robrecht Janssen: Duitse glasnegatieven tijdens WO1
* donderdag 15 november , 20 uur, Gallo Romeins Museum: Lezing door Guido Creemers en Roland Dreesen: Limburgse megalieten: van Diepenbeekse steencirkels tot  de dolmen van Ambiorix
*zaterdag 17 november , 20 uur, Café Gerechtshof, Vrijthof, Tongeren :Ierse Folkavond met Daithi Rua en Katja Vander Poorten

Aandacht ook voor Vierdaagse cultuurreis Bremen en Hamburg van donderdag 23 mei 2019 tem zondag 26 mei 2019 Lees meer …
08/10/2018 - DF-Tongeren en VERS GEPERST in 't Convent .
 De jaarlijkse hoogdag voor boekenliefhebbers 'VERS GEPERST ' van Davidsfonds in 't Convent te Tongeren verliep zondag 7 oktober in een aangename gezellige sfeer ! Een zonnige dag , een mooie locatie , een hapje en een drankje maakte van dit evenement weer een topper om fier op te zijn. De boekenliefhebbers konden met gemak rondneuzen en grasduinen in de mooi uitgestalde werken . DF-leden maakten kennis met het nieuwe jaarprogramma,en vernieuwde zo hun lidmaatschap . Kleurrijke folders trokken menigeen de aandacht, o.m. de tentoonstelling Stonehenge 27/10 , De Groote Oorlog ( Amaryllis/Bassilica koor 3/11) , een Ierse folkavond 17/11 en nog zoveel meer ... ! Voor het ganse programma verwijzen we graag naar www.tongeren.davidsfonds.be . Lees meer …
10/09/2018 - Ledenblad oktober 2018
 *Donderdag 4 oktober , 20 uur, Gallo Romeins museum: lezing van Jef Abbeel: CHINA, het hgemelse rijk, 5000 jaar geschiedenis in een notedop
 * Zondag 7 oktober van 10 u tot 17.30 u: VERS GEPERST in Zaal van ' T Convent ( voormalige kapel van de Onbevlekte Ontvangenis, Sint-Jansstraat 11 Tongeren
* Van 15 oktober tot 15 december JUNIOR JOURNALIST WEDSTRIJD
* 19 en 26 oktober, 9 en 16november , Cursusreeks Davidsfonds Academie:HET GRAF VAN PETRUS, in het Gallo Romeins Museum Tongeren
* zaterdag 27 oktober van 10 u tot 11.30 u : Tentoonstellingbezoek STONEHENGE "Voorbij het mysterie" in Gallo Romeins Museum
* Zaterdag 1 december , dagcursus van Davidsfonds Nationaal : STONEHENGE "Megalieten en hun betekenis" vanaf 9.30 u tot 17 u
Voor alle gedetailleerde info omtrent deze activiteiten verwijzen we graag naar de rubriek activiteiten op deze webpagina of naar  faceboekpagina Davidsfonds Tongeren 
04/09/2018 - Zomerzoektocht Druivenstreek voor afdeling Davidsfonds Tongeren 1 september 2018
Bezoekerscentrum Tervuren Warande
 Zaterdagmorgen 1 september verzamelden een 8-tal DF-leden op de markt van Tervuren, start-en eindpunt van de Davidsfonds zomerzoektocht in de druivenstreek.
 
Lees meer …
24/08/2018 - Zomerzoektocht Druivenstreek voor afdeling Davidsfonds Tongeren
 Zaterdag 01092018 gaat DF -bestuur en enkele leden op zomerzoektoicht in de Druivenstreek. De jaarlijkse zomerzoektocht georganiseerd door Davidsfonds Nationaal. 
24/08/2018 - Een voorproefje van het jaarprogramma 2018-2019
 Hier een voorproefje van het programma 2018-2019 Davidsfonds Tongeren. Zin om lid te worden van deze cultuurvereniging , zie www.tongeren.davidsfonds.be. Gelieve contact te nemen met  DF-voorzitter Patrick Vyvey  012 393876 ( liefst na 19 u)
03/06/2018 - Onze privacyverklaring is vernieuwd
 In het kader van de vernieuwde privacyregels van Europa hebben wij onze privacyverklaring aangepast. Je kan hier meer over lezen. Lees meer …

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat wij u de beste ervaring op onze website geven. Dit omvat cookies van websites van derden van sociale media als u een pagina bezoekt die embedded content bevat van sociale media. Dergelijke cookies van derden kunnen uw gebruik van deze website volgen. Als u doorgaat met gebruik van deze website, gaan we ervan uit dat u alle cookies op deze website graag ontvangt. U kunt echter uw cookie-instellingen op elk gewenst moment wijzigen door uw cookies voor dit domein te wissen.